Реставрираната Градска галерия отваря врати през март (Фотогалерия)

  • от Мария Луцова
  • 09:41, 09.01.2022

Ремонтът на постоянната експозиция на Градската художествена галерия е на финалната права. В годината, в която ГХГ отбелязва 70-годишнина, ще бъде открита подновената и модернизирана сграда. Това ще се случи през март.

Специални кътове за сядане на посетителите, помещетия, където посетителите могат да си оставят багажа, специална стая за обучение на деца и зала за временни изложби – това са само част от новите пространства, които се откриват след ремонта.

На първия етаж е специалната зала за временни изложби, а на отсрещната страна – една от най-охраняваните части от сградата – помещението, където се пазят съкровищата от колекцията на Градската галерия.

Всички подобни зали – за изложби или хранилища, са оборудвани със специални пожароустойчиви врати, които се отварят или затварят сами при сигнал за огън.

Вторият етаж на ГХГ ще приюти произведенията на старите майстори, а на третия ще бъде експонирано изкуството на 20 век. За първи път в постоянната експозиция ще бъде показано и съвременно изкуство. Видеа и инсталации ще могат да видят посетителите на 4 етаж.

В коридорите също ще има експонирани картини. Всички те ще имат тематични акценти.

Осигурен е достъп до експозицията и на трудноподвижни хора, с асансьор те могат да се качат до последния етаж.

Дворът на Галерията също претърпява тотална промяна. Нови стълби ще отворят пространствата пред сградата. Там ще има пейки, а творческа атмосфера ще създават скулптурни творби.

В момента в галериините пространства вече са подредени картините, които предстои да бъдат окачени по стените.