Рекорден брой филми ще има на фестивала “Златен ритон“

  • от PlovdivTime
  • 11:37, 22.11.2023

Рекорден брой документални и анимационни филми – общо 90, ще има тази година на фестивала „Златен ритон“. В състезателната програма участват 60 филма, от които 21 анимационни и 39 документални. В паралелната програма „Открити хоризонти" има 25 филма, невлезли в конкурса, но показващи любопитна тема или подход.  Още четири заглавия припомнят творчеството на Бинка Желязкова и Малина Петрова. Специална изненада за зрителите е прожекцията на дигитално реставрирано копие на филма „Балканската война“ – част от проект на Националната филмотека за дигитализация на стари филми. 

Предвидена е премиера на книгата на доц. Теодора Стоилова-Дончева със заглавие „Българско посттоталитарно документално кино. Похвати, тенденции, автори, филми, анализи“. Изследването е опит за очертаването и дефинирането на някои от най-важните процеси в българското документално кино за последните тридесет години и предлага хронологичен и дълбочинен разрез на тенденции, проблеми и художествени похвати. Особено внимание се обръща върху естетическите и етическите аспекти на възстановката в документалното кино, въздействията на различните видове манипулации, зрителската рецепция. 

За пръв път в рамките на фестивала се организира дискусия на тема „Разпространение на документално и анимационно кино – анализи, проблеми, перспективи“, в която са поканени да вземат участие представители на онлайн платформи за показ, директори на фестивали, кинокритици, продуценти. 

От 14 до 21 декември в Пловдив ще продължи 27-ият фестивал за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“. През 2023 г. фестивалът отбелязва 100 години от рождението на Бинка Желязкова – едно от най-силните имена в българското игрално и документално кино, чиито филми са участвали в престижни фестивали у нас и в чужбина, припомнят от НФЦ. Ще бъде почетена и паметта на Малина Петрова, която си отиде тази година. Публиката ще може да види техни филми, както и да чуе думи на проф. Божидар Манов за тях.