Рейв културата вдъхновява спектакъл за откриването на One Dance Festival в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 10:45, 05.03.2024

Френскатата компания MazelFreten открива 16-ото издание на One Dance Festival на 10 май с „Rave Lucid” в Дома на културата „Борис Христов”. Вдъхновен от една от най-популярните форми на френската градска култура – електро денс, спектакълът изследва спонтанността и ентусиазма на телата на дансинга. 

„Rave Lucid” е част от програмата Фокус Франция на фестивала, която се реализира в партньорство с Френския институт в Париж. Спектакълът носи в Пловдив наелектризиращата енергия на парижки нощен клуб. Нещо повече, хаус музиката, дискотечното осветление и експресивността на десетимата танцьори се миксират в зрелищен триумф на танца електро денс. Неговата магнетична и високочестотна магия буквално залива сцени и зали в спектакъла на хореографите Брандон Масел и Лора Дефретин, основатели на френската компания Mazelfreten. 

В основата на „Rave Lucid” са впечатляващите по интензивност “батъли” между електро денс “мастъри”. Спектакълът обаче не е замислен като съревнование за демонстрация на умения, а като начин за сближаване между хора и общности с различен темперамент. Защото иначе какво, ако не танцуването, и къде, ако не на дансинга, е най-пряката, директна и естествена форма за общуване, особено в съвременната виртуална ера. 

В универсалността на танцовия език електро денс публиката ще може сама да се убеди, като се включи в уъркшопа, който ще дадат изпълнителите, веднага след спектакъла във фоайето на Дома на културата. 

Танцово явление и една от най-популярните форми на френската градска култура, електро денс е комбинация от бързи стъпки и още по-бързи и изразителни движения на ръцете. Контракултура и ъндърграунд феномен в зората на века, днес електро денс сцената събира участници от всички точки на света за реални или виртуални батъли, събития и фестивали. Екипът на Mazelfreten работи с автентичните кодове на танца и събира част от най-добрите му изпълнители – от пионери и учители до водещи таланти.

 

„С този спектакъл искам да отдам почит на общността, която ме изгради, където пораснах и можах да се развия професионално като артист, но и като активист с мисията да направя електро денс известен отвъд "ъндърграунда". Да покажа мащаба и богатството на този френски градски танц, който блести по целия свят, събирайки заедно електро денс Eboï (танцьори - мъже) и Equeenz (танцьори - жени) от различни държави", казва Брандон Масел.

 

Популярността на танца расте лавинообразно и в социалните мрежи, а пикът идва на Techno Parade Paris през 2007 г. Масовите медии приветстват взривоопасния електроденс, но погрешно го кръщават с бранда на Tecktonik, организатор на партита Метрополис. Когато медиите осветяват една контракултура, това винаги е нож с две остриета, защото те я преекспонират, превръщат я в писък на ефимерната и повърхностна мода, в потребителски продукт за еднократна употреба. 

Ето защо Mazelfreten решават да се върнат към корените на електро денс движението и да създадат спектакъл - трибют на рейв културата. В „Rave Lucid” има парти еуфория и транс, но също и ясно съзнание, защото хореографията на този “електро балет” изисква контрол и перфектна синхронизация. Резултатът е жив портрет на страстта към живота, на пулсиращата музика и хората, които се свързват тук и сега, в ерата на интернет. 

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът отдавна надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. Допълнителна информация за програмата очаквайте скоро. 

One Dance Festival 2024 се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства и се реализира с подкрепата на Министерството на Културата на Република България. Фестивалът е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Програмата Фокус Франция се реализира с подкрепата на Френския Институт в Париж. 

Билетите за „Rave Lucid” са вече в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от мрежата на Epaygo.