„Ред 8, място 14” или вдъхновяващата сила на театъра

  • от Мария Луцова
  • 09:44, 13.09.2022

Валентина Златарова е талантлив скулптор, но и вдъхновен почитател на театъра. Така - между призванието и страстите, пловдивчанката създаде изложба, посветена на красотата на всичко онова, което ни кара да аплодираме, да коментираме и да се завръщаме в храма на Мелпомена.

Златарова представя вълнуваща експозиция „Ред 8, място 14”, подредена в галерия „Димитър Георгиев”. Защо това заглавие ли? Просто е – Валентина разделя живота си между успешната си реализация в чужбина и любовта към родния град и Драматичен театър-Пловдив. Така 8-мият ред и 14-ото място се превръщат в магичен извор на вдъхновение.

В  малкото дни на годината, когато е на родна земя, Валентина винаги  открадва време за театър.  Всяка от скулптурите е отражение на личното преживяване на  артиста като зрител на постановките "Евридика в подземния свят",  "Възвишение", "Одисей", "Коприна" и "За народното творчество". Изложбата  включва и други творби, свързани с театъра.

Да видиш как театърът общува с други изкуства, вдъхновява ги, показва ги в други измерения и светоусещания, е повече от интересно. Затова си струва да преживеете емоцията на „Ред 8, място 14”. Изложбата гостува в галерия „Димитър Георгиев” до 20 септември.

Вероятно ще попитате коя е Валентина Златарова. Тя е възпитаник на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” със специалност „Скулптура”. После поема към Италия, където е приета в програмата по скулптура на Florence Academy of  Art. През последната ѝ година на обучение Валя приема поканата да се  присъедини към преподавателския екип на академията. Следващата ѝ спирка  е Лондон, където продължава кариерата си като професионален  артист и преподавател. Там тя преподава в The Art Academy London и в  London Atelier of Representational Art. Следват шведският филиал на  Florence Academy of Art, Barcelona Academy of Art в Испания и много  частни ателиета в цяла Европа. От 2015 г. времето й е разделено между  Англия и Барселона, където тя продължава да развива личната си практика.

Валентина  Златарова е носител на наградата Founder's Sculpture prize на The  Worshipful Company of Founders за фигуративна скулптура и е удостоена  двукратно с награда Tiranti на Лондонското сдружение на портретните  скулптори за заслуги в областта на портрета.

Основният  интерес на Валентина винаги е била човешката форма, пресъздадена от  натура, и използването на естествени устойчиви материали. В последно  време тя развива и нови идеи, свързани с изследване на абстрактните и  фигуративни форми и връзката им със заобикалящата ги среда.