Ракурсите на душата на Гулев - бягство от безразличието и поглед към доброто в нас (Фотогалерия)

  • от PlovdivTime
  • 12:19, 12.02.2020

"Лицето е прозорецът на душата. Но вглеждаме ли се достатъчно активно в него? В лицето на човека до нас, в лицата на близките си, в лицата на хората в автобуса, на улицата? Истината е, че минаваме безразлични и затворени в себе си. Тази изложба ще ни подскаже, че трябва да се вглеждаме повече. Че е хубаво да питаме човека до нас: Как мина деня ти". С тези думи галеристката Краси Алексиева откри най-новата изложба на Никола Гулев във "Възраждане".

Тя допълни, че лицата от картините са на хората, решили да останат в България, а изложбата „Ракурси на душата“ има социален привкус.

"Искрено се надявам, някое лице от картините да ви завладее, да го припознаете. Това е начин да погледнем вътре в себе си, за да извадим нещо добро от душата си. Никола Гулев майсторски е създал галерия от ликове, които ще ни предизвикат със своите тайни и истини, ще събудят нашите чувства“, каза Алексиева. „Дано да съм успял да ви докосна с нещо като автор!“, отговори художникът.

Сред гостите на откриването бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов, актьорът Симеон Алексиев, приятели и почитатели на изкуството на твореца, който за четвърти път гостува с картините си в галерия "Възраждане"

Изложбата продължава до 2 март.

Никола Гулев е роден в Пловдив през 1987 г. През 2006 г. завършва художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив със специалност „Живопис“. През 2010 г. се дипломира като бакалавър по Педагогика на обучението по изобразително изкуство със специалност „Живопис“ в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство под ръководството на доц. Румен Жеков. От 2010 г. е член на Дружеството на пловдивските художници. През 2012 г. завършва магистърска степен по живопис в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство с пълно отличие. От 2016 г. придобива научна титла – Доктор по методика на обучението по изобразително изкуство. Никола Гулев работи и твори в Пловдив. Картините му са част от колекции на ценители в България, Испания, Португалия и Англия.