Министърът на културата: Пловдивската опера да си пуска поръчката за Концертна зала

  • от PlovdivTime
  • 16:30, 23.07.2022

Министерството на културата като принципал на Пловдивската опера отказва да поеме отговорност за собствеността си, а прехвърля отговорността за вземане на всички решения върху местното ръководство - провеждане на обществената поръчка за ремонт на Концертна зала и избор на място на бъдещата сграда на операта. Това стана ясно от отговори на министъра на културата в оставка Атанас Атанасов на питания от народните представители от ГЕРБ инж. Иван Тотев и доц. Стефан Шилев, свързани с ремонта на Концертна зала и дом за операта в града под тепетата.

Атанасов прехвърли топката за ремонта на Концертна зала в полето на операта при отговора на въпроса дали е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонта, кога и кой е възложител и ако отговорът е отрицателен, каква е причината да не се организира такава до момента.

Стана ясно, че през месец юни 2022 г. министърът в оставка е одобрил доклада за разпределяне на капиталови разходи от над 11 милиона лева за основен ремонт и реконструкция на Концертна зала, мултифункцифункционална зала за симфонични концерти и сценични продукции Държавна опера-Пловдив.

„Държавна опера – Пловдив, е публично-правна организация, второстепенен разпределител по бюджета на Министерство на културата и като такава е пълноценен възложител по смисъла по Закона за обществените поръчки.  В тази връзка процедурата следва да бъде проведена от Държавна опера-Пловдив, парите са разпределени за тях”, каза Атанасов.

От своя страна народният представител от ГЕРБ в Пловдив доц. Стефан Шилев заяви от парламентарната трибуна, че в бюджета, който е приет преди 4 месеца, парите са разпределени в бюджета на Министерство на културата и е трябвало  ведомството да си свърши работата.

„Шокиран съм от отговора. На 14 юни в Пловдив бе проведена среща, на която присъстваха зам.-министърът на културата Весела Кондакова, зам.- кметът по култура Пламен Панов, предсатвители на фондация „Дом за Пловдивската операта”, на която  тя обеща, че до 30 юни ще бъде обявена процедурата. До момента няма нищо. Вие сте този, който трябва да направи всичко за тази процедура”, репликира доц. Шилев, който също участва в срещата.

В качеството си на член на Парламентарната комисия по култура той заяви, че въпреки че заложените средства са повече, излизат съмнения, че тези средства не се разходват, за да се разпределят след това с Постановления на Министерски съвет.

„Стана ясно на заседание на Комисията на култура, че има инструкции от Министерство на финансите да се направят икономии от култура и смятам, че много подценявате въпроса. В тази връзка ще Ви помоля да си вземете в ръце управлението на министерството и това да се случи най-кратко време”, каза още пловдивският депутат.

Народните представители инж. Иван Тотев и доц. Стефан Шилев зададоха и втори въпрос за това дали Министерство на културата ще осигури  и кога, средствата в размер на 300 000 лева, необходими за провеждането на международен конкурс за обемно-пространствено решение на сградата за нов дом на Пловдивската опера.

В министерския отговор бе заявено, че тези 300 хиляди лева, завещани от Велислав Минеков, ги няма в документацията в Министерство на културата.

„Няма писмена следа за такова обещание, нито в Меморандума, подписан между общината, фондацията и Министерство на културата – това е едно обещание, което твърдите, че се е случило. Не мога да говоря от негово име”, заяви министърът в оставка Атанас Атанасов.

Интересно е защо тогава именно заместник-министър Кондакова по време на прословутата среща в Пловдив повдигна темата за 300 000 лв. и укори общината, че не е посочила терен. 

Въпреки твърденията за повече средства, периодът в последните 7-8 месеца не е добър за бългърската култура и това е една от причините, поради които не одобряваме Вашето отношение към Пловдив и към културата. Вие дойдохте с много претенции за промени, но това не беше изпълнено. Остава въпросът, кой е министърът, който взема решенията - настоящият или някой друг, заяви в заключение доц. Стефан Шилев.

 

Kоментари

коментар
999
16:13, 24.07.2022
Отговор

ПП са най големите измамници