Проекти на стойност 944 350 лв. влизат в Културния календар на Пловдив за 2022 г.

  • от Мария Луцова
  • 14:21, 09.11.2021

Проекти на обща стойност 944 350 лв. ще бъдат подкрепени в рамките на Културния календар на Пловдив за 2022 г. Жури от независими експерти и представители на общината разгледаха кандидатстващите събития по Компонент 1 „Фестивали и значими събития” .

На първо място – с най-много точки,  е класиран фестивалът „Пловдив чете”  с 42 280 лв.  „Дни на музиката в Балабановата къща” също е получил много точки и ще бъде финансиран с 32 985 лв.

Трети остава проектът на Държавен куклен театър-Пловдив, който в 75-ата си година ще получи подкрепа за изданието на уличния фестивал TheatAir. Сумата, която журито е отпуснало, е 32 080 лв.

 Пловдив традиционно е домакин на фестивала на българското документално и анимационно кино и през 2022 г. Форумът, организиран от Националния филмов център, ще бъде подкрепен с 20 400 лв.

На пето място е поставено ново за Културния календар събитие – международният литературен фестивал „Синелибри”. Той има няколко издания и сега официално влиза в културния афиш на града с подкрепа от Общината от 12 100 лв.

Проект на Градската художествена галерия също е сред високо оценените и е на пето място по точки. Журито е отпуснало 4 065 лв. за изложбата „Скулптурата сега”. Тя е продължение на показаните в предходните години и изключително успешни кураторски изложби „Живописта сега” и „Графиката сега”.

На седмо място комисията е поставила един разпознаваем проект за публиката под тепетата. „Включи квартала – театър в парка” на „МаскАрт” организира представления със свободен достъп за зрителите в различните квартали на Пловдив. Подкрепени са 7 представления, за които е отпусната сумата от 31 800 лв.

Следват Международният фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия” с 49 700 лв., и Пловдив Джаз Фест – с 50 000 лв.

Сред десетте най-добре оценени проекти попадат и фолклорният фестивал „Народен събор”  (20 450 лв.),   Международният ден на майчиния език (5000 лв.) и  „Балкански театър на сенките” (9 410 лв.).

36 510 лв. за четири концерта ще получи Държавна опера-Пловдив за традиционния вече фестивал „Класик Open Air – музиката на тепетата”.  26 000 лв. са отпуснати за фестивала „Кино под звездите”, който дава възможност на публиката да гледа безплатни прожекции в различни локации в Пловдив. Журито е одобрило сума, която да покрие 20 събития.

Ново събитие – „Пловдив е музика”, получава 20 680 лв. По случай Международния ден на музиката, предлага организиране на музикални хепънинги в открити градски пространства с модератори и водещи – известни музиканти, носители на награди на БГ радио и водещи от радиото. Комисията е взела решение да подкрепи два от концертите.

С подобна сума – 17 750 лв., е подкрепен фестивалът “Made At the Academy” на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”. Проектът има едно успешно издание през тази година, с което даде публичност на образователните си програми.

 

Творческата лаборатория за запознаване с хорова музика „Крикор Четинян”  получава 3 000 лв., а тридневният PolineROOOCK festival  -  10 000 лв.

С близо 20 000 лв. ще бъде подпомогнат Фестивалът за улични изкуства 6Fest Есен 2022. Петдневният форум е предложил амбициозна програма, насочена към музиката. В ролята на улични музиканти ще бъдат представени популярни изпълнители от българската поп и джаз сцена.

Сума в размер 32 985 лв. е одобрена за фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство”. Проектът има две много успешни издания в Пловдив. Акумулира голям интерес и нови публики. Насочен е към популяризиране на културно-историческото наследство на града и в него вземат участие различни сдружени за исторически възстановки.

Интерактивната изложба „Книгата – от камъка до пиксела” на фондация „ПроЛибрис” получава  31 600 лв. Новият за Културния календар проект представлява интерактивна изложба в градско пространство, свързана с развитието на изкуството на книгата през различни исторически периоди, демонстрационни работилници, информационни дисплеи, добавена реалност, 3D моделиране и представяне на различни техники.

За радост на почитателите на литературата с пълната изискуема сума от 16 500 лв. е одобрен проектът „Духовни маршрути в Пловдив”. Инициативата на  ИК „Летера” ще продължи своя живот, въпреки че издателят Надя Фурнаджиева ни напусна без време. Проектът се радва на огромен интерес и спомага опознаването на духовната история на Пловдив.

Още едно литературно събитие – Международният фестивал на поезията „Орфей”, получава подкрепа от 15 230 лв., а многоезичният литературен сайт, поддържан отново от фондация „Пловдив ЛИК” – 9 280 лв.

С 15 800 лв. ще бъде подкрепено списание „Страница”, което от години устойчиво представя пред четящата аудитория знакови и млади творци от България и чужбина.

Панаирът на кулинарното изкуство „Етнокухня на колела” и фестивалът за семейството „Синьо лято” получават 16 600 лв. Телевизионният фестивал „Непознатият Пловдив” е подкрепен с 10 960 лв. Музикалният форум „Камерна сцена Пловдив” получава 18 000 лв.

Друг етнофестивал – „Здравей, Армения”,  е подкрепен с 30 300 лв., а заявката на организаторите е, че догодина във форума ще се включат изпълнители и от Австрия, Швейцария и Испания.

„Капана Фест`Сезон 2022” получава сумата от 38 500 лв. за няколко сегмента от програмата си „Музикални сцени”, „Артистични инсталации/съвременно градско изкуство”, „Рисуване графити” и „Кино, театър и литература в Капана”.

Съвременното изкуство ще бъде представено чрез два проекта – фестивалите „Артпозитив”, насочен към пловдивската художествена сцена и младите автори (20 850 лв.), и Седмицата на съвременното изкуство (31 500 лв.). За второто събитие е подкрепена частта от бюджета, касаеща продукционните разходи, авторските права, транспорт, застрахова и хонорари на артистите, както и наем на техника.

Подкрепен е и традиционният Международен пленер по живопис на Дружеството на пловдивските художници с пълната сума, за която кандидатстват – 9 010 лв.

Модерна академия на изкуствата „Синдикат”, която от години обучава деца в сферата на изкуството е подкрепена с 20 860 лв. Към младите хора е насочен и фестивалът  „Пловдив – СтоЛица на песента” на сдружение „АртВойсЦентър”. Организаторите на събитието, което подкрепя младите таланти на Пловдив,  получават сумата от 29 000 лв.

Към  бъдещите музикални звезди е насочен и един нов музикален проект под тепетата – „Рокмеждучасие”. Той  е насочен към подрастващите и развитието на  музикалната им култура и в частност, запознаване с българската рок музика. Предвижда представяне на музикални филми и организиране на срещи с музикантите, участващи в тях. Комисията счита, че част от разходите, описани в бюджета, са несъотносими към целите на проекта. Одобрява за финансиране четири събития на стойност 18 510 лв.

Още две събития, насочени към най-малката аудитория, са одобрени от журито. „Куклен театър на открито в парка за деца от 3 до 103 години”, който ще предложи по едно представление в кварталите на Пловдив (10 830 лв.), и Панорамата на детското творчество „Вълшебните багри на природата” (6 970 лв.)

Фестивалът на комедията, който популяризира жанра стендъп комедия, получава пълната сума, за която е кандидатствал – 21 320 лв.

Мултижанровият фестивал „Plovdiv Vibes” получава сумата от 47 250 лв. Журито е определило сумата да бъде насочена само към артистичната част на проекта – хонорарите на участниците. Форумът предлага  комплекс от творчески микросъбития в областта на сценичните и приложни изкуства, традиционни занаяти, музика и танц.

Фестивалът „Дни на Тракийската култура” е подкрепен с близо 12 000 лв., а проектът „Пловдив – град на мозайките” с 8 700 лв.

Излъчени са и 10 резерви. Сред тях виждаме традиционни за града фестивали като „Фасада Видео” и „Коледа в Капана”, S`COOL ROCK FEST и „Лятно кино в парка”.

Покана към класираните резерви ще има само в случай, че избраните основни проекти няма как да бъдат реализирани. Предстои участниците да пренапишат бюджетите си спрямо изискванията на комисията и да заявят, че ще реализират събитията си. Това трябва да се случи в срок до 23 ноември.  После културният календар трябва да бъде гласуван в Общинския съвет.