Прочут френски хор пя „Полегнала е Тодора“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 08:35, 02.03.2017

Изключителен спектакъл сътвориха френските певци от Пътуващият хор „Le Chœur Voyageur“ в голямата зала на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Знаменитите хористи от Бордо се закичиха с мартеници и завършиха рецитала си с три български народни песни. Първо изпяха самостоятелно „Седенкарска“ на композитора Петър Льондев.

А после с заедно с Академичния народен хор на АМТИИ извиха гласове с „Полегнала е Тодора“ и „Моме, мари хубава“. Пътуващият хор е е създаден преди 12 години от няколко студенти в Бордо. Хорът обикаля из Франция, често изнася и турнета в извън страната. Френските певци са печелили всички награди в Националния конкурс за певческо изкуство и са поставени на първо място сред 14-те най-добри вокални групи в света. Музикалните критици ги определят като „най-впечатляващата жирондистка група за последните години“.

Българският гастрол на Пътуващият хор се осъществява по идея на една от хористките. Преди две години френската музикантка дошла на специализация в АМТТИ и успяла да обиколи различни кътчета от страна и да се захласне по българската култура и фолклор. Успяла да убeди колегите си да запеят български народни песни и да дойдат у нас.

„За нас е удоволствие да музицираме заедно. Концертът се превърна в много приятна изненада за пловдивската публика“, каза проф. Костадин Бураджиев, ръководител на Академичния народен хор и зам.-ректор на АМТИИ. Домакините от пловдивския хор също имат извоювана слава в планетарен мащаб – през годините са били световен хоров шампион носител на Гран при.

Тази вечер Пътуващият хор ще изнесе концерт заедно с Женския хор „Христина Морфова“ в Евангелската методистка църква в София.