Природата се пренася в галерия “Капана“ за “ЕКО“ на “Арт Позитив“

  • от PlovdivTime
  • 15:47, 16.03.2023

16-ото издание на „Арт Позитив” се завръща в Пловдив с интересна тема  - „ЕКО”. Фестивалът, в който традиционно участват артисти, свързани със сцената под тепетата, ще покаже творческите интерпретации на 19 художници.  Откриването в галерия „Капана” е на 17 март от 18 ч. 

„Всички артисти са избрани, след като обявихме отворена покана. Обърнахме се към екологичната тема, защото от създаването си фестивалът се обръща към актуални теми”, каза основателят Емил Миразчиев. Той разказа, че всеки детайл около проекта е част от голямата тема –например  текстовете и имената на авторите, съпътстващи  обектите в изложбата, са отпечатани върху велпапе, намерено до кофи за боклук.

Артистите в изложбата са Велина Христова, Гергана Табакова, Дориан Болка, Ду Сяокун, Евгени Младенов, Евелина Нова, Емил Миразчиев, Ива Вачева, Иван Иванов, Надя Генова, Осман Юсеинов, Райчо Станев, Саркис Нерсесян, Севдалина Кочевска, Соня Митова, Харита Асумани, Цветанка Борносузова, Цветелина Ангелова, Явор Костадинов.

„Избрани са измежду 30 кандидати. Някои от тях от години работят с еко материали, но за други участието е ново предизвикателство. След края на изложбата ще проследим съдбата на произведенията – някои от тях ще бъдат върнати в природата, други – преизползвани. Радвам се, че за разлика от говоренето по екологични теми, което обикновено е натоварено с критики, в тази изложба виждаме обратното – позитивизъм”, каза Калина Пейчева, която е един от двигателите на събитието.

Емил Миразчиев  допълни, че в целия проект има и още един участник и то невидим – изкуственият интелект. Именно чрез него са създадени визиите за рекламните материали.

По време на изложбата ще вървят дискусии с участниците в проекта. Те ще презентират и други свои зелени обекти. Артистите ще влязат и в ролята на гидове на публиката, която посещава залата през уикендите. „ЕКО” е с вход свободен.

Организира се от „Изкуство днес” с подкрепата на Община Пловдив и Гьоте институт.

УЧАСТНИЦИТЕ:

Харита Асумани:  „За поредна година участвам. Темата беше предизвикателство за мен, но желанието да покажа идеите си надделя. Аз както и други колеги имаме картини, които стоят навити на рула, защото са част от миналото. Минало, което не искат да изхвърлят. А преизпънах някои от тях върху подрамки. Накратко – рециклирах старите си картини. Сега са представени в изложбата като обекти, но са с лице към публиката. Затова съм ги цензурирала с червена боя”.

Ива Вачева:  „Темата на фестивала ми хареса много. Представям една живописна работа на заспало дете с портокал. До нея има купчина със 100 портокала. Всеки може да ги интерпретира по различен начин – като реколта, имане, наследство, ценност. Самата инсталация носи името „Съкровище”. Работата може и да се прочете към нещо, което се случва в този град – разграбване, разпродаване, разрушение”.

Райчо Станев:  „Аз показвам видео с цветни корекции, в което съм рецикрирал своите спомени от Пловдив. То е надградено с визии от природните дадености на града днес”.

Осман Юсеинов: „В моята инсталация съм се обърнал към красотата на природата, защото и прекършената и паднала на земята клонка носи своята красота”.

Евелина Нова: „Показвам видео за връзката ни с природата. Провокирано е от един период, в който останах без лаптоп, телефон, интернет.  Една трансформация без в него да присъства дигиталният свят.  Показвам и едни обувки с мъх. Те са призив да стъпваме стабилно, здравомислещи, преди да вземаме решения”.

 Ду Сяокун,ландшафтен архитект, който учи в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев” и е посъветван от преподавателя си доц. Весела Статкова, ръководител на катедра „Приложни изкуства”: „Показвам плакати за една древна технология за строене на къщи от дърво  в родината ми без да се ползват пирони.  До тях съм проказал детаили от тези къщи, нещо като пъзел”.

Цветелина Ангелова: ”Винаги съм се занимавала и използвала рециклирани материали.  За тази изложба сама си рециклирах хартия – нещо, с което много се гордея. След края на изложбата ще я дам за отпечатването на каталози за „ЕКО”.

Евгени Маринов: „По принцип съм познат на публиката със снимките си на изоставени сгради в Пловдив.  В тази изложба показвам мандала от клонки и листа. Признавам – трудно ни беше да ги донесем тук в залата. Показвам и колаж от стари афиши, които съм събирал в старите сгради. Залепен е с веган лепило, което си изработих у дома”.

Дориан Болка, румънски артист, роден в Тимишоара, но срещнал любовта в Пловдив: „Моята инсталация е с материали, събирани из различни градове. Тя е и знак за почит към онези, които се грижат за горите, за зеленината. По време на изложбата ще направя пърформанс ще сляза от Сахат тепе и ще запиша звуците наоколо”.

Явор Костадинов: „Показвам серия фотографии с отношение към заобикалящата ни среда, с невъзможността за пешеходно придвижване и ефектите от присъствието на автомобилите”.

Соня Митова: „Инсталацията ми представлява едно жълто яйце, изработено от стари мои ученически тетрадки. Казва се „Рециклиране на болката”. До него стоят картони за яйца, но то е твърде голямо за тях. Върху картоните върви зелено видео”.