Приказният балет „Лукчо“ по Джани Родари очаква малчуганите в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:44, 14.01.2022

Приказният балет „Лукчо“ от Карен Хачатурян по известната книга на Джани Родари оживява на сцената на Опера Пловдив на 16 януари от 11 ч. в Дом на културата „Борис Христов“.

Историята за Лукчо и неговите приятели е разказана от хореографа и режисьор Ангелина Гаврилова. Спектакълът е симбиоза между класически балет и неокласика – в него аристократичните плодове танцуват на палци, а веселите зеленчуци се характеризират с елементи от съвременния балет. Пъстрият свят на Джани Родари е пресъздаден от художника Адрияна Найденова чрез цветни костюми, които по оригинален начин пресъздават характера на танцуващите плодове и зеленчуци, но и се отличават с актуална за младата публика визия. Сценографията на Никола Налбантов използва мултимедийни ефекти, които пренасят героите от площада в тъмен затвор или на бал в двореца.

Композиторът на балета Карен Хачатурян е роден в Москва през 1920 година в артистично семейство и е племенник на Арам Хачатурян. Автор е на редица симфонични произведения, както и на музиката за 50 игрални и анимационни филми и за около 20 театрални представления. По-късно той адаптира някои от филмовите си композиции за академичната сцена и така, „Чиполино“ (Лукчо) се превръща в балет, който дълги години се изпълнява успешно в Болшой театър.

Балетният спектакъл на Опера Пловдив е с продължителност един час и е подходящ за деца над 4 години и техните родители. Постановъчният екип вярва, че възрастните също ще гледат „Лукчо“ с интерес, тъй като в него са кодирани множество актуални послания за политическото потисничество.

Билети за „Лукчо“ се продават онлайн на eventim.bg, на касата на Опера Пловдив и в мрежата на Ивентим.