Преподавателите от Художествената гимназия с изложба в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 09:33, 13.06.2020

Изложба „Пейзаж” на сдружение „Collegium pro arte+” е подредена в галерия „Arsenal of Art”.  Експозицията е част от културния календар на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” и се осъществява по покана на художника Ангел Гешев, собственик на галерията.

„Collegium pro arte+” е творческо обединение на специалистите художници от гимназията. Всички участници са преподаватели по специални предмети и са утвърдени автори с богати творчески биографии и активна художествена дейност.

Експозицията представя произведения в различни стилове, жанрове и видове изобразително изкуство на тема „Пейзаж”. Ангел Китипов, Антония Фингарова, Ваня Годжелова, Диана Папазова, Зорница Касапян, Кети Георгиева, Петър Чучулигов, Полина Тодорова-Станчева, Светлозар Чавдаров и Христо Жеков участват с живописни творби. Димитър Келбечев се включва в изложбата с графичен пейзаж. Атанас Камешев, Костадин Отонов и Паулина Стоянова излагат пейзажни фотографии, а Кристина Кутлова - мозайка.

Събитието е инспирирано от желанието на преподавателите от пловдивската художествена гимназия да покажат, че индивидуалните творчески търсения могат да бъдат обединени в качествена изложба. Тя показва една от посоките, по които се работи в гимназията - да се организират представителни експозиции на преподавателите - художници. НХГ "Цанко Лавренов" популяризира част от съвременното изобразително изкуство в Пловдив и съдейства за неговото развитие сред бъдещите художници, които се обучават в училището.