Препълнен Античен театър аплодира 200 артисти, които танцуваха и пяха в чест на проф. Дженев

  • от PlovdivTime
  • 22:22, 14.06.2022

Божествен спектакъл, посветен на 100-годишнината на именития хореограф проф. Кирил Дженев, подариха на пловдивската публика ансамблите „Тракия”, „Филип Кутев”, „Пирин”, „Странджа”, „Сивек” и възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство-София.

„Струваше си чакането. Не съжалявам, че си реорганизирах програмата след отлагането от 10 юни за тази вечер. Величествени артисти”, коментираха хора в публиката. И наистина – чудесната програма бе привилегия за Пловдив, тъй като ще бъде представена само още един път – в Зала 1 на НДК в София.

Юбилейното представление „Танците на българина” бе открито от ансамбъл „Тракия” с композицията „Добруджанска танцова импресия” на проф. Дженев. Всички танцови импресии в програмата бяха дело на забележителния хореограф, който е белязал с таланта си най-големите танцови състави в България и е основоположник на ансамбъл „Тракия”.

Въздействащите хореографии се редуваха с изпълнения на певците и оркестрите на ансамблите, а във финалните изпълнения трупите се събраха заедно на сцената.

Препълненият Античен театър събра на една сцена над 200 професионални танцьори, певци и музиканти, които отдадоха почитта си към делото на доайена на сценичната хореография у нас.

Основателят на ансамбъл „Тракия“ е роден в Бургас, но целият му житейски и професионален път е свързан с града на тепетата, където оставя дълбока следа в културния живот на Пловдив и историята на хореографията в България. Кирил Дженев е създател на над 100 танцови произведения, които са част от репертоара на десетки фолклорни състави. По негови учебници и научни разработки работят педагози и  хореографи от цялата страна.

Богатото му наследство днес продължава да развива настоящият художествен ръководител на ансамбъл „Тракия“ и негова дъщеря проф. д-р Даниела Дженева.