Премиера на „Набуко“ с актуални послания на Античния театър

  • от PlovdivTime
  • 16:18, 20.07.2022

Държавна опера-Пловдив представя премиера на „Набуко“ от Верди на 23 юли в рамките на Opera Open на Античния театър от 21 ч.

„Днес тази притча за духа и вярата звучи по-актуално от всякога, когато има нужда хората да се съберат в една мисъл и в една посока срещу агресията“, споделя режисьорът Нина Найденова. Диригент на постановката е маестро Диан Чобанов, сценограф - Елица Георгиева, художник на костюмите - Николина Костова – Богданова, хореограф - Боряна Сечанова, а диригент на хора е Драгомир Йосифов. Премиерата на "Набуко“ събира едни от най-търсените от големите театри по света и най-ярки български оперни таланти – Кирил Манолов, Мартин Цонев, Таня Иванова, Мария Радоева и Милен Божков. Участват още Марк Фаулър, Ива Ананиева, Евгений Арабаджиев заедно с  хор, балет и оркестър на Държавна опера-Пловдив с концертмайстор Мичо Димитров.

За постановката е изградена най-мащабната сценография за оперен спектакъл на Античния театър до момента. Тя представлява копие в негатив на римската архитектура и внушава непреходността на посланията в сюжета на операта. Апокалиптичните картини се пресъздават с помощта на екип по специални ефекти от киното. Режисьорът Нина Найденова включва играещи деца по декора преди началото на спектакъла – техните неподправени усмивки са в пълна противоположност с разрушаването на хармонията в постановката. Контраст е търсен и в сценичните костюми, които не са исторически дословни. Акцент е крещящата символика на златото, концентрирана в пелерината на Набуко. Провокация от постановъчния екип с актуална препратка към настоящето е надграждането с музикални картини между действията - звучат композиции на автори от XX век с послания срещу насилието, агресията и страха.

Интересът към премиерата на „Набуко“ е изключително силен и билетите са изчерпани. Опера Пловдив ще посрещне организирани групи зрители от съседни балкански държави, а справките за онлайн продажби сочат, че над 30 % от публиката е международна.

Opera Open e част от програма “Наследство II” на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.