Премиера в Драмата: “Солунските съзаклятници“ за неистовите млади сърца като бурета барут

  • от PlovdivTime
  • 09:29, 05.12.2022

Трупата на Драматичния театър ще представи премиерно спектакъла "Солунските съзаклятници" от Георги Данаилов на 5. декември от 19. ч. Режисьор е Стайко Мурджев. Сценографията е дело на Никола Налбантов, хореография и сценична пластика Станислав Генадиев, музика Петър Дундаков. Ролите изпълняват Стилиян Стоянов, Алексей Кожухаров, Елена Кабасакалова, Константин Еленков, Красимир Василев, Димитър Банчев, Патриция Пъндева, Венелин Методиев, Борис Кръстев, Маргита Гошева, Климентина Фърцова, Мариана Йотова, Ивайло Христов, Мартин Раков, Симеон Алексиев, Павел Сапунджиев, Златко Шарков.

„Солунските съзаклятници“ е спектакъл за неистовите млади сърца като бурета с барут. За гърлата, в които има само хрип и само вой към небесата. За младия ум, потресен от непоправимата паянтова сграда на света. За опита несправедливото човешко общежитие да бъде поправено с тротил.

„Солунските съзаклятници“ възкресява неистовия характер на българската епоха в началото на 19. век и разказва за Солунските бомбени атентати, извършени в периода 15 – 17 април стар стил (нов стил – 28, 29 и 30 април) 1903 година в Солун. Целта им е да предизвикат намесата на европейските държави за подобряване положението на още поробените българи в Македония и Одринско. Групата на Гемиджиите взривяват сградата на Отоманската банка, френският кораб „Гвадалкивир“, прекъснато е осветлението на града.

„Солунските съзаклятници“ е за младите сърца на постоянната българска революция, която изяжда своите деца, преди да е започнала. За трагичното им умение да умират, преди да се научат да живеят. За опиянението им от смъртта като единствено възможен и приемлив изход към свободата. За неумението на всички нас да мислим свободата и живота в едно", анонсират спектакъла от екипа на театъра.

Втората премиера на "Солунските съзаклятници" е на 19. декември.