Представиха стихосбирка на големия пловдивски треньор Тенчо Начев

  • от PlovdivTime
  • 11:16, 28.10.2020

Спортът и литературата изглеждат трудно съвместими, но за големия пловдивски треньор Тенчо Начев това са призвания, които е притежавал. Днес в Първо студио на Радио Пловдив беше представена стихосбирка "Елитен отбор" на големия баскетбол треньор, почти 10 години след кончината му. 

В стихосбирката са поместени почти 30 стихотворения писани от големия треньор. Редактори са журналистите Нейко Дамянов и Любомир Караджов. На представянето на книгата беше и съпругата на големия треньор. 

На представянето на книгата присъстваха легендарни пловдивски спортисти - Ангелина Михайлов, Нина Наджиянкова и още много от момичетата на Тенчо Начев от знаменития отбор на Марица. Футболните легенди Иван Глухчев и Михаил Георгиев, олимпийският шампион Асен Златев. Легендарният треньор Ганчо Карушков и много други. 

"За първи път поезия и спорт се съчетават", заяви Нейко Дамянов.

"Това, което е направил Тенчо Начев е нещо забележително. Уникално е треньор да пише стихове. Нека припомним, че най-големите поети не са били фиолози, но са носели всичко в сърцето си", заяви академик Марин Кадиев.

"Ние момичетата не го познавахме в такава светлина и за нас е много изненадващо, че той е имал такъв талант", заяви една от най-големите баскетболистки на Пловдив Ангелина Михайлова.

"Треньорите трябва да се помнят също като състезателите спечелили медали", заяви големият треньор Ганчо Карушков.

Думата взе и най-малката внучка на Тенчо Начев - Полина, която си спомни за своя дядо. 

Тенчо Начев е най-успешния треньор в историята на баскетболната Марица. Печели с отбора три републикански титли през 1971, 1973, 1974. Изгражда едни от най-големите баскетболистки на Пловдив. Големият треньор си отиде от този свят на 13 ноември 2011 година.