Правим си планина в буркан в Природонаучния музей

  • от PlovdivTime
  • 12:14, 09.04.2024

Природонаучният музей организира ателие за направа на „Планина в буркан (затворена екосистема)“ на 19 април от 19 до 21 ч. По света наричат тази затворена екосистема с много имена – терариум (terrarium), флорариум (florarium), градинка в бутилка. Красиво оформеният флорариум е парче природна красота, за направата на което са нужни прости стъпки и много желание.

Всъщност неговото първо официално име е „Wardian case“ и датира от далечната 1829 г., като носи името на своя откривател/изобретател, физик по образование, но с интерес към ботаниката – д-р Натаниел Багшау Уорд (Nathaniel Bagshaw Ward).

Ателието във фоайето на музея и ще започне с беседа, която да вдъхнови участниците. След това те ще имат възможността сами да сътворят затворена мини-екосистема, която се развива почти самостоятелно, без нужда от допълнително поливане или регулярна поддръжка. Запотяването на съда е напълно нормално, особено при спад на температурите. Кондензираната вода се оттича по стените на съда и полива растенията.

„Планина в буркан“ представлява иновативна и природосъобразна затворена система, която освен че предлага уют и свежест в дома или офиса и замества прекрасно бързо вехнещите букети с цветя, се грижи почти сама за себе си. За направата на тази затворена екосистема ще бъдат използвани грунд (дребни камъчета), горска почва, подбрани лишеи (мъхове) и влаголюбиви растения.

Включвайки се в ателието „Планина в буркан (затворена екосистема)“ участниците ще изработят един къс жива планина, след което може да я оставят да живее в своя дом или офис.