“Поздрави от Хадес“ на Яница Радева стъпва върху мита за Едип

  • от PlovdivTime
  • 18:47, 21.07.2020

Яница Радева представя на читателсакта аудитория романа си „Поздрави от Хадес”. Редактор на книгата е Красимир Лозанов, тя излиза със запазения знак на ИК „Жанет 45”. Всички ние сме потомци на митични герои. Всички ние обичаме или се гневим, надяваме се и умираме, досущ като античните хора. 

С митологичния си роман „Поздрави от Хадес“ Яница Радева се спуска дълбоко надолу, за да навлезе в света на архетипите, заложени в основите на нашата природа. Изследва опасности, откриващи се когато счупим ключалките на забраните. За написването на романа си авторката ползва достигнали до нас фрагменти от митове, факти и открития на археологията, като ги помества в нов културен контекст. Яница Радева се стреми да достигне до дълбините на човешката същност, за да потърси обстоятелствата, при които се проявяват най-добри или най-лоши наши качества. 

Героите на „Поздрави от Хадес“ помнят смъртта и имат причина да го правят. Някои от тях са от царския род на Едип, други са обикновени хора, без наследство или богати застъпници. Но всички са изправени пред труден избор и попадат в нелеки за преодоляване ситуации, от които излизат по-мъдри, разбрали какво значи да срещнеш Хадес. 

„Поздрави от Хадес“ умело разработва мита за Едип и неговите потомци. Увличащ текст, който на моменти стряска, на моменти е страстен, на моменти показва неизвестното като привлекателно, но носи и оптимизъм за оцеляването и на родовото, и на индивидуалното добро”, пише за книгата Невена Панова.

Яница Радева е автор на две стихосбирки и романите „Бонбониерата“ (2011), „Сезонът на Йоана“ (2015) и „Пътят към Тива“ (2017). 

„Бонбониерата“ е отличен с грамота на Министерството на културата през 2012 г. „Пътят към Тива“ е с две престижни номинации – за националните литературни награди за български роман на годината на НДФ „13 века България“  (2018) и на „Елиас Канети“ (2019). 

Яница Радева е доктор е по литература. Била е гост редактор на „Литературен вестник“. 

Носител е на няколко литературни награди, сред които наградата „Рашко Сугарев“ – за най-добър публикуван къс разказ, първа награда за разказ от конкурса, посветен на Яна Язов, първа награда от националния конкурс за лирично стихотворение на името на Петко и Пенчо Славейкови.  Нейни текстове са превеждани на хърватски, румънски, английски, корейски, персийски.