Постапокалиптичното бъдеще в премиерата на „Исус Христос Суперзвезда” в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 11:45, 13.11.2021

Държавна опера-Пловдив ще представи провокативна премиера на легендарната рок опера „Исус Христос Суперзвезда” от Андрю Лойд Уебър и Тим Райс на 13, 16 и 17 ноември от 19 часа в Дома на културата "Борис Христов". Точно една година и осем месеца след плануваната и пропаднала поради локдауна през 2020-а премиера, екипът възкръсява на сцената заглавието, което обикаля света вече 40 години. Талантливата режисьорка Веселка Кунчева и екипът, с който тя създаде хитовия спектакъл „Мария от Буенос Айрес” - диригентът Константин Добройков, художничката Мариета Голомехова и хореографът Явор Кунчев, вече работят по възстановяването на спектакъла заедно със солистите, хора, балета и оркестъра на Държавна опера-Пловдив и гост-изпълнителите - познати имена от българската рок сцена.

Веселка Кунчева пренася историята за последните дни на Исус и неговия сблъсък с Юда Искариотски в едно мрачно постапокалиптично бъдеще с мътна вяра и срив на морала, в което обезвереното човечество търси отново своя Месия. С характерните за стила си силно визуални изразни средства тя изследва безкрайния цикъл на вяра и отричане.

 

„Това, което виждам в тази рок опера не е просто болезнено въздействаща музика. В нея има пророчество, което ние като съвременни творци сме длъжни да видим,” споделя Веселка Кунчева. Сценографията  на Мариета Голомехова допълва режисьорската концепция като пресъздава подземен град-гробище, олицетворяващ  "бездомието" на света,  в който живеем. За спектакъла тя изработва и уникален венец, но не от тръни, а от парчета стъкло.

Диригентът Константин Добройков признава, че е обсебен от рок операта на Андрю Лойд Уебър още от дете.  През 2016 година той подготви концертно изпълнение на любимото си заглавие с участието на Наско от Б.Т.Р. на Античния театър, а сега за втори път се завръща към творбата.

 

„Особено горд съм от солистичния състав, най-вече защото търсенето на подходящия Исус беше дълъг процес”, споделя Добройков.

За ролята на Исус е поканен рокаджията Николай Воденичаров-Никеца, участвал в „Гласът на България” в отбора на Иван Лечев. Срещу него като Юда се изправя Владимир Михайлов, известен артист и музикант, изпълняващ главната роля в нашумелия сериал „Братя“. Безкомпромисният певец изпълнява и главните роли в мюзикълите „Фантомът на операта”, „Клетниците” и „Мамма миа”.  Гласовитата Юлия Йорданова - Керана е Мария Магдалена, публиката ще разпознае и Константин Кацаров, фронтмен на група „Ренегат”, в ролята на Анна. Останалите партии се изпълняват от актьора Цвети Пеняшки и солистите Марк Фаулър, Владимир Ников, Евгений Арабаджиев, Август Методиев и др. В спектакъла участват Хор, Балет и Оркестър на Опера Пловдив.

Рок операта „Исус Христос Суперзвезда” се изпълнява на английски език със субтитри на български. Продукцията е по споразумение с The Really Useful Group Ltd. Билети се продават на касата на Опера Пловдив и в мрежата на Ивентим.