Портрети на портретите на Ван Гог в зала “2019” в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 16:01, 08.03.2023

Живопис, рисунки, обекти представят цялостно визуалния артист Димитър Шопов в новооткритата изложба в Зала “2019”. Самият автор не е виждал толкова свои творби, изложени в една експозиция.

Близо 100-те произведения от трите най-важни негови проекта “Гавазов”, “Ново село” и “3D Dogs” са собствeност на пловдивските колекционери Павлина Маринова и Емил Пунгеров и тяхната галерия „Люнион”, която работи с художника през последните десет години.

Иронията, пародирането на кича, провокацията и мистификациите са характерни за Димитър Шопов и неговите персонажи, сред които най-впечатляващ е мистериозният художник-авангардист Милош Гавазов (финкция на Шопов), “пресъздал” в пачуърк и бродерия прочутите автопортрети и портрети на Ван Гог, в керамика - “портретите” на Левски и Йовков редом с въображаеми личности. Друг важен акцент са произведенията от серията „3D Dogs“, посветени на детството. “Служейки си с познатите образи от нашето минало, серията коли напомнят за „Турбо“ дъвките, популярни сред младите хора в края на 80-те и началото на 90-те години, когато картинките в тях култивираха любовта към колите и страст към колекционирането им.”(П.Маринова)

Кураторът на изложбата “Диалози с Димитър Шопов и Гавазов” обобщава: “Изключително различни по формат и медия, творбите  разкриват многоликото творчество на художника, създадено в периода 2012 – 2022 г. Проследява връзката между различните творчески периоди на художника, погледнати от нов ъгъл, както и неговите стремежи да покаже съвременния начин на живот, търсенето на душевно равновесие в съвременното общество и в нашия 21 век, наричан от много хора “век на депресиите“.

Експозицията може да се види до 26 март.

 

Kоментари

коментар
КЛИКБЕЙТ
08:11, 09.03.2023
Отговор

ЕБАХТИ КЛИКБЕЙТА