Стотици хиляди меломани аплодираха Симфония №7 от Шостакович на Пловдивската опера

  • от PlovdivTime
  • 16:10, 24.08.2020

Концерт на оркестъра на Държавна опера-Пловдив влезе в световния обмен и плени стотици  хиляди почитатели на класическата музика по цял свят. Ленинградска симфония на Шостакович бе представена като част от проекта "Музика на мира" в сътрудничество с Жокер медиа, който предвиждаше едновременното изпълнение на произведението в 5 града в Русия, Германия, Австрия и България. В Пловдив 95 музиканти започнаха подготовката още през април самостоятелно в условия на изолация, по-късно на отделни малки групи, за да се съберат финално на Античния театър, където силата на музиката възтържествува въпреки извънредните обстоятелства. Оркестърът на операта бе единственият, който успя да изпълни произведението на живо, както бе първоначално планувано. Концертмайстор бе Мичо Димитров.

На концерта присъстваха двама оцелели от ленинградската обсада, които живеят в България, както и много ветерани от Втората световна война.

Събитието събра над 350 000 онлайн зрители по света при стриймване на живо по интернет. Концертът бе предаван директно по няколко телевизионни канала извън България и отразен в новинарските емисии на Централната телевизия на Русия.

Както винаги при Шостакович, тази Симфония е посветена не на града – както и да се нарича той, не и на събитието, а на хората. На загиналите от глад, от студ, от снаряди и бомби... от отчаяние. Тук няма политика: има борба на ужасното, банално зло с човека.  Симфонията се свири рядко заради мащабите си, огромния състав, трудност, уви – и заради политически предразсъдъци... И сега Пловдив има шанса да я чуе, да изпита трепета от знаменитата тема на нашествието и да изпита мощния катарзис, до който музиката довежда.

Поради големия интерес Opera Open 2020 ще зарадва меломаните с извънредно повторение на Симфония №7 "Ленинградска" на 31 август от 20.30 ч. Билети от 12 и 16 лева се продават на касата на Операта, на каса OPERA OPEN на Главната, на касите на Ивентим и онлайн на eventim.bg.

Фотографии: Александър Богдан Томпсън