Показват ценни графични творби от ателие на Художествената гимназия

  • от PlovdivTime
  • 11:17, 06.10.2020

Луксозна графична папка на ателието по „Сериграфия" на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов" ще бъде представена в културния център в къща "Иван Черноземски" в Стария град на 7 октомври от 18.30 ч. Второто графично издание, което е истинска колекционерска ценност, продължава традицията след 7-годишна пауза с финансовата подкрепа на собственика на пловдивската галерия „Aeterna" Стоян Даскалов.

Сериграфиите от втората графична папка са печатани в периода от 2014 г. до март 2020 г. Графичните произведения са собственост на „Студио S" – ателие по „Сериграфия" към НХГ „Цанко Лавренов". Всички оригинални отпечатъци са изработени на ръчна хартия Fabriano с висококачествени материали Euroinks. Колекцията на „Студио S" включва сериграфии на известни художници, които са реализирани с разнообразни творчески подходи и показва богатите технологични възможности на сериграфията.

В арт пространството ще бъде открита и изложба, която включва 15 сериграфии от второто графично издание. Ще бъдат показани произведения на преподавателите от Художествената гимназия Антония Фингарова, Ваня Годжелова, Димитър Келбечев, Кети Георгиева, Кристина Кутлова, Михаил Маламски, Паулина Стоянова, Петър Чучулигов, Пламен Велчев, Полина Тодорова, Светлозар Чавдаров, Христо Жеков и на трима художници, които са свързани с училището: Йордан Велчев, Цветана Гумеля и Янко Ненов.

Сериграфската база се помещава в сградата на Художествената гимназия и е създадена през ноември 2012 г. с дарено оборудване от Българска асоциация за съвременна графика и печат, асоцииран член на FESPA. Специфичните творчески процеси при отпечатването на графиките се ръководят от умдрукера на Ателието - Съби Събев, който съветва авторите и споделя своите професионални умения и опит в сферата на сериграфията.

Първата луксозна папка със сериграфии е издадена през 2013 г. и е част от съвместен проект между НХГ „Цанко Лавренов" и Община Пловдив, а втората папка продължава традицията.

Фотография: www.plovdiv.bg