Поетесата Аксиния Михайлова е носителят на “Орфеев венец“, Милена Вълнарова - на “Златна четка“

  • от Мария Луцова
  • 22:46, 13.06.2022

Поетесата Аксиния Михайлова е носителят на награда „Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия, а илюстраторът Милена Вълнарова – на „Златна четка” за най-добро художествено оформление на книга. Това стана ясно по време на официалната церемония за откриването на „Пловдив чете” тази вечер на Античния театър.

Макар и куцаща заради инцидент у дома, поетесата, създател, организатор и вдъхновител на фестивала Божана Апостолова излезе на сцената, за да почете многобройната публика на трибуните.

„Щом вие сте тук, значи всичко е наред. Всяка година се вълнувам и надявам, че Античният театър ще е пълен, защото творците го заслужават. Благодаря ви, че сте тук, в сърцето ми сте. Когато започнахме да правим „Пловдив чете”, мисията беше една – мисълта, че бездуховното общество не е общество и че бездуховен Пловдив не може да има”, каза тя, връщайки лентата назад преди 20 г. После призна, че който не си знае имената на зам.-министрите на културата, чете имената им от листчета. И прикани кмета Здравко Димитров и зам.-министър Юрий Вълковски. После разкритикува Зико, че дамите се целуват по китката, а по ръката – бабите  за пари.

„Божана си е Божана, човек не може да ѝ се сърди”, влезе в театъра градоначалникът. После продължи сериозно и подчерта, че именно фестивали като „Пловдив чете” са спасението срещу телефоните , таблетите и компютрите.  После подчерта, че организаторите могат да разчитат на Общината и занапред.

После за изненада на всички Апостолова взе микрофона и извика на сцената един от основните „виновници” фестивалът да се случва толкова много години и с толкова много събития – Гери Георгиева от „Жанет 45”. Тя получи двойна доза букети – от Божана и от доброволците, които помагат на събитието.

Носителя на „Орфеев венец” обяви Зико – Аксиния Михайлова.

„Добър вечер. За вас Пловдив е град, който живеете, а за мен – празник, защото не съм идвала повече от 7-8 пъти. Благословени сте, че живеете в такъв град. Вълнувам се. Тук с мен на Античния театър са всички забележителни поети – носители на „Орфеев венец”. Те са камъните по трибуните, колоните, скенето. Те са амфитеатърът на българската поезия.  Вълнувам се, че и аз съм едно малко блокче в този амфитеатър. Венецът обикновено е окичвал главите на мъже, но „Орфеев венец” прави това чудо да е и на женска глава. Тази награда не е за мен, тя е за моите книги”, каза Михайлова.

Приза „Златна четка” на Милена Вълнарова връчи заместник-министърът на културата Юрий Вълковски. Той подчерта, че е чест за него да бъде част от церемонията и не скри радостта си, че по трибуните вижда толкова много деца.

„Продължавайте да ги водите на такива събития. Те попиват атмосферата с кожата си. Така ще станат по-добри хора”, каза той и награди Милена Вълнарова. Тя благодари и подчерта, че точно събития като „Пловдив чете” са светлината и дават здравия смисъл.

Финалът на официалната церемония бе с думите на издателя Манол Пейков. На въпрос на водещия Даниел Ненчев как се прави събитие на фона на войната в Украйна, собственикът на „Жанет 45” каза: „ Преди хилядолетия тук в Пловдив, на тези скали са живели хора, много преди Ромул и Рем да положат камъните на древния Рим. И така без прекъсване са живели в разбирателство. Пловдив е квинтесенцията на толерантността. Показахме съпричастност към украинците за това, което им се случва. Но за съжаление постепенно войната се хронифицира, става част от ежедневието. Надявам се, че ще продължим да помагаме последователно и устойчиво. Точно както се разви фестивалът „Пловдив чете”, въпреки сътресенията и тревогите”, каза той.

След края на награждаването на сцената излязоха музикантите от група P.I.F., които още с появата си предизвикаха емоционално изригване на Античния театър.