Поетесата Аксиния Михайлова е носителят на националната френска награда Max Jacob

  • от PlovdivTime
  • 19:19, 24.03.2020

Поетесата Аксиния Михайлова е тазгодишният носител на престижната френска награда Max Jacob 2020. Националният приз за поезия й се присъжда за стихосбирката „Целувката на времето”. 

Церемонията по връчването трябваше да се състои миналата вечер в CNL (Националния център за книгата) в Париж, отбеляза Михайлова в публикация във Фейсбук, споделяйки че вместо това се наслаждава на белотата в София, която е пречистваща и приказна. 

„А аз съм щастливо-тъжна и умерено оптимистична”, каза още Аксиния Михайлова. 

Аксиния Михайлова е родена на 13 април в с. Ракево, Северозападна България. Завършва френска езикова гимназия, а след това специалност Научна информация в Държавния библиотекарски институт и Българска филология (с втора специалност – Френски език) в  СУ "Св. Климент Охридски“.Работила е като редактор и преводач в издателство „Парадокс“. Един от основателите на списание „Ах, Мария“.

На български език в неин превод са се появили текстове от Жан Жоне, Пиер Буржад, Тахар Бен Джелун, Жан-Клод Вилен, Едмон Жабес, Лионел Рей, Жан Оризе, Рьоне Шар, Андре Брьотон, Бенжамен Пере, Луи Арагон, Пол Елюар, Робер Деснос, Владас Бразюнас и др.

Членува в Българския хайку-клуб от 2001 г. Нейни хайку са публикувани в българския и македонския периодичен печат, в антологиите „Цветето“, „Розата“, „Пътят“ и във френски, белгийски и хърватски сайтове за хайку. Един от преводачите и съставителите на двуезичната антология на франкофонското хайку „Сенки и светлини“ (2003). Съставител и преводач на „Антология на съвременната литовска поезия“ (2007), както и на повече от петнадесет книги с поезия и проза.

През 2002 г. участва в учредяването на поетическото движение „Cap à l’Est“ („Предмостие на Изток“) в Будмерице, Словакия, обединяващо френскоговорещи поети от Централна и Източна Европа, и става представител на движението за България.

Член на българския ПЕН-клуб, Сдружението на българските писатели и Световната хайку асоциация.

Носител е на наградите „Иван Николов”, „Милош Зяпков” и „Христо Форев” у нас, както и на годишната френска награда за поезия „Аполинер”. 

Най-новите й книги, издадени у нас – „Разкопчаване на тялото” и „Смяна на огледалата”, са със запазения знак на пловдивската издателска къща „Жанет 45”.