Филмът, грабнал четири Оскара, с премиера в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:19, 11.02.2020

Филмът "Паразит", който стана победител по време на церемонията по връчване на Оскарите, ще гостува в Пловдив. Премиерата на лентата на Понг Джун Хо ще бъде част от София филм фест в Пловдив.  15-ото издание на фестивала ще се проведе от 19 до 29 март на традиционното му място – LUCKY Дом на киното.

„Паразит“ е първата неанглоезична творба, отличена с тази най-желана награда. От шестте номинации за „Оскар“ се материализираха още три – за най-добър режисьор, най-добър международен филм и най-добър оригинален сценарий. 

През 2019-а година продукцията получи „Златна палма“ в Кан, а за последните 14 години неговият автор е представял на най-авторитетния филмов фестивал още три свои творби. „Паразит“ получи „Златен глобус” за чуждоезичен филм, както и две награди БАФТА на Британската киноакадемия – за най-добър чуждоезичен филм и за оригинален сценарий.

Със 178 награди и 186 номинации, той вече е позициониран на 26-о място сред най-добрите филми на всички времена в класацията на авторитетния филмов сайт imdb и успя да спечели повече гласове от щатските академици пред творби като „Жокера“ на Тод Филипс, „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „1917“ на Сам Мендес, „Семейна история“ на Ноа Баумбах, „Джоджо заека“ на Тайка Уайтити, „Малки жени“ на Грета Гъруиг, „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино, „Пълно ускорение“ на Джеймс Манголд.