Победители от престижни китарни конкурси дават началото на GuitArt Festival в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 13:02, 01.10.2020

Онлайн концертите на българина Павел Ралев, победител на „Международен конкурс за класическа китара GuitArt 2019“, и поляка Матеуш Ковалски, победител на „Конкурс за класическа китара EuroStrings 2019“ ще дадат старт на GuitArt Festival в Пловдив. Откриването е на 25 октомври и ще се проведе онлайн с излъчване на официалната страница на фестивал във фейсбук и други стриминг платформи. 

На тазгодишното издание на фестивала, участие ще вземат и петима от младите китаристи,  победители от конкурсите на фестивалите от платформата EuroStrings - Нино Д'Амико (Италия), Мая Крали (Словения), Флавио Нати (Италия), Луис Алехандро Гарсия (Испания), Каси Мартин (Франция), които ще дадат майсторски класове на млади български китаристи. Майсторските класове ще се проведат на 29 октомври от 10 ч., след предварително записване. Отново в четвъртък, от 17 ч., те ще направят и онлайн концерт, който също ще се излъчва на страницата на фестивала във фейсбук и други стрийминг платформи. 

Вечерта ще завърши с онлайн концерт на световноизвестната китаристка Анабел Монтесинос (Испания), който ще се излъчва пред публика в Куклен театър – Пловдив от 19 ч.  Анабел Монтесинос гостува на пловдивския фестивал като Посланик на европейската платформа EuroStrings, която е съфинансирана от Програма Tворческа Европа на Европейския съюз за периода 2017-2021.

На следващият ден – 30 октомври, Анабел Монтесинос ще направи и онлайн Майсторски клас на петимата млади китаристи на EuroStrings. 

Петъчната фестивална вечер ще завърши с два концерта: от 19 ч. „Майстори на китарата“  е концерт на Веселин Койчев и приятели в Куклен театър - Пловдив, а от 22 ч. в Bee Bop Café концерт ще направят и Tango Cats. 

В събота ( 31 октомври) от 10 ч. още един Посланик на европейската платформа EuroStrings – Марко Тамайо (Куба)  ще направи онлайн майсторски клас като желаещите трябва да се запишат предварително.

Вечерта ще завърши отново с два концерта. От 19 ч. ще има концерт на Дарко Багески (Северна Македония) в Студио 1 на БНР Пловдив и от 22 ч. -  концерт на Hot Club de Plovdiv в Bee Bop Café. 

В неделя ( 1 ноември) от 10 ч. на страницата на фестивала ще започне и онлайн „Международен конкурс за класическа китара GuitArt 2020“, а победителите от конкурса ще бъдат обявени преди заключителния концерт на Del Padre в Дом на Kултурата „Борис Христов“. 

Победителят в конкурса освен парична награда ще получи и шанс за участие в едногодишната програма за обмен на EuroStrings, която се изпълнява в съответствие с основния учебен план на платформата. 

По време на онлайн конкурса, за младите артисти на EuroStrings ще има лекция, която ще ги запознае с различни средства и начини за успешното им представяне на фестивали, конкурси, професионално поведение и др. 

От 19 ч., след обявяване на победителите от конкурса и връчване на наградите, голям концерт ще направят Del Padre, които ще отпразнуват своята 10-годишнина на сцена.