Пловдивското певческо дружество “Ангел Букорещлиев“ се завърна от Верона с награда

  • от PlovdivTime
  • 17:22, 09.04.2024

Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев", начело с маестро Илиян Тиганев, отново представи достойно града и страната на престижен песенен форум. Бронзова купа и незабравими изживявания донесе на състава участието в 32-ото издание на Международния хоров конкурс във Верона. Отличието е за представянето на пловдивския хор в категорията за фолклорна и популярна музика.

Любителски певчески групи от три континента изявиха умения, обмениха знания, създадоха приятелства. Легендарните сцени във Верона бяха арени на съревнованието и празника. Официалните церемонии - откриваща и заключителна - блестяха на голямата сцена на "Театро Филармонико". За конкурсните сесии бе отредена "Sala Maffeiana" - единствената оригинално запазена зала в "Театро Филармонико", където юношата Моцарт свири на пиано през 1770 година и изумява всички академици от Accademia Filarmonica.

„Днешните академици от конкурсната комисия също бяха взискателни, гледаха строго, следяха партитурите и коректното им сценично пресъздаване“, разказва диригентът на Пловдивското певческо дружество Илиян Тиганев. По думите му, една от най-важните ползи от такова участие е възможността за "сверяване на часовника". Нивото на пловдивския състав е конкурентно и отличително със своеобразието на родния репертоар, е заключението на диригента. Потвърдено не само от отличието, но и от персоналните отзиви, които той получи от члена на журито Синция Занон, диригент с много награди и представител на Италия в Световния хоров съвет. Тя с емпатия сподели, че осъзнава колко усилия и време са нужни за поддържането на високо ниво в любителското изкуство.

„След деня на върховна концентрация и строг професионален надзор, дойде редът на волната програма с изпълнения в различни точки на града. Пловдивските певци имаха концерт в училище в квартал Кадидавид. След 20-минутната програма публиката бе на крака и позволи на състава да се оттегли на заслужен отдих чак след третия бис“, разказа още диригентът Илиян Тиганев.

Всички диригенти гостуваха в Община Верона, където се срещнаха с кмета, заместник-кмета по културата и председателя на Италианския хоров съюз. Тримата поместиха и свои поздравления в почетната книга на Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев".

За церемонията по награждаването, знамената на хоровете участници бяха развети на сцената на големия театър. Бронзовата купа и почетният диплом бяха поднесени на пловдивския хор отново от Синция Занон.

Празничният епилог на фестивала бе всеобщото хорово шествие до "Арена ди Верона". Възхитителен канон от стотици гласове отекваше по улиците на града. А на амфитеатралните трибуни на Арената на маестро Илиян Тиганев бе предоставена честта да дирижира над 300 певци в съвместно изпълнение на "Va, pensiero" от "Набуко" на Верди.

Участието във Верона бе съпътствано от много срещи, нови професионални контакти, певческо парти и специална италианска вечеря, приготвена от хористите домакини. Пловдивчани посетиха и ред други забележителности в близост: огласиха билото на Монте Балдо на 1800 метра надморска височина, а на връщане припяваха и на гондолиерите по каналите на Венеция.

Пътуването на Пловдивското певческо дружество "Ангел Букорещлиев" е подкрепено от Община Пловдив по програма "Мобилност" и е част от културния календар на града.