Пловдивските чучулиги покоряват Русия

  • от PlovdivTime
  • 11:52, 19.04.2017

Именитият девически хор „Евмолпея” стана първият български състав, подбран от авторитетно международно жури за участие в Международния юношески фестивал на музикалното творчество „Земята – наш общ дом” в Екатеринбург – Русия. Фестивалът се провежда за 16-ти път от 1982 година насам, организиран от правителството на Свредловска област и от Урало-сибирската Федерация на асоциациите и клубовете на ЮНЕСКО.

През 35-годишната история на фестивала жителите на побратименият на Пловдив град Екатеринбург са посрещнали повече от 350 състава от цял свят, но за първи път ще имат удоволствието на живо да се запознаят с българското хорово изкуство. През годините музикалният празник на Свердловска област не просто се утвърди, но се превърна в едно от водещите музикални събития на младежкото любителско творчество в света.

На границата между Европа и Азия си дават среща най-елитните детско-юношески формации на няколко континента и изборът на „Евмолпея” е голяма чест както за Пловдив, така и за България. В международното жури, участвало в селекцията и подбора на тазгодишните участници, са включени имена от ранга на Ким и Валерия Брейтбург, Илзе Лиепа, Елена Сапогова, Флавио Сала и др.

Момичетата на Рада Славинска и Ганка Янкова упорито работиха да защитят тази чест. Преди заминаването си те запознаха пловдивската общественост с част от подготвения репертоар. На 8 април в зала „Тракарт” евмолпеите изпълниха част от „руската” програма – песни на Соловьов-Седой, Чесноков, Шаински, Афанасиев, Синенко, а на Велики четвъртък зарадваха пловдивчани с два пленерни концерта – на виенските павилиони в градската градина и пред сградата на общината, като и в двете представяния акцентът беше върху българския фолклор.

Прозвучаха повече от 10 песни на фолклорна основа от някои от най-изявените композитори в жанра - Красимир Кюркчийски, Петър Льондев, Николай Кауфман, Иван Вълев, Христо Урумов – брилянтно изпълнени и с много пролетно настроение.