Пловдивският театър ще участва на седем престижни фестивала тази година

  • от Мария Луцова
  • 16:40, 28.02.2024

„Трупата ни ще участва на седем престижни фестивала през тази година. На 6 април откриваме MITEM в Будапеща с „Одисей”. На 21 юни ще открием авторитетен форум в Чехия в Храдец Кралове с „Укротяване на опърничавата”. Бяхме приятно изненадани от поканата, която приехме с радост. Новият ни проект „Без кръв” ще гостува на „Охридско лято”, а през ноември сме в Скопие на фестивала МОТ. На 5 октомври "Едип и пророците" ще открие "Стоби" във Велес”, разказа настоящият директор на Драматичен театър-Пловдив и кандидат за пълен 4-годишен мандат Сюзанна Василевска по време на презентацията на концепцията си. Конкурсът за поста се състоя в Министерство на културата вчера, а пловдивчанката бе единственият кандидат.

Театърът ще представи в Атина на 30 и 31 май спектакъла „Одисей” и това ще се случи със съдействието на Община Пловдив и Община Пирея.

Предстои и стартът на нов проект – „Без кръв” по Алесандро Барико.  Репетициите започват през месец май, а първата среща на спектакъла с  публиката е в Република Северна Македония. Проектът се реализира с подкрепата на македонското Министерство на културата. Българските артисти и техните колеги от Велес ще открият престижния фестивал „Охридско лято” през юли.  Пловдивската премиера ще е на старта на фестивала „Сцена на кръстопът” на 10 септември.

„С този спектакъл отправяме послание за мир, показваме, че независимо от политическите разногласия, изкуството може да събира хората”, каза пред журито Сюзанна Василевска.

То обясни, че екипът на театъра активно ще продължи да работи  за създаването и възпитаването на млада театрална публика.

„И сега десетки деца посещават музея ни, който тепърва ще играе важна роля в театралния ни живот. Учениците влизат, разглеждат сградата, музея, които им предлага много интерактивни забавления. Слушат безплатна беседа. Проявяват интерес и да влязат в салона. Работим с всички пловдивски училища. Съвсем скоро музеят ни ще им виртуален образ на театър „Люксембург”, а от 27 март пространството, където той се е помещавал, ще се нарича площад „Театрален”, разказа Василевска.

Екипът на Драмата работи и по идеята за двудневно театрално изложение, което ще се реализира през юни.  Ще бъдат поканени млади творци, които да представят проектите си пред театрални директори от цяла България.

Тя се ангажира екипът ѝ усилено да работи и с театралните школи в Пловдив, защото се оказва, че повече от 150 деца ги посещават. И разкри, че една от мечтите ѝ е и театърът да разкрие своя школа за таланти.

„Представяме си, че в рамките на първото изложение ще бъдат показани около 15 проекта. Ние се ангажираме да изберем един, който да бъде реализиран през сезон 2024/2025. Надяваме се и директорите, които ще поканим да се включат, също да открият подходящи проекти.  Намерението ни е този форум да стане ежегоден, а защо не ние да дадем началото и в следващите издания домакини да са колеги от други театри”, разказа Василевска.

Заедно с екипа си настоящият директор ще продължи да работи за реализацията на един много амбициозен проект – надграждане на Камерната зала с гостни, пространство за репетиции и творчески ателиета. Производствените ателиета на театъра за декори и костюми ще изградени наново и ще се превърнат в модерна база, която да обслужва не само театъра, но и проекти от региона.

„Ще продължим да работим така, че актьорите ни да се чувстват добре, да играят ролите, които ги удовлетворяват и атмосферата в театъра да е все така добра”, каза още Василевска и обяви, че екипът и е достатъчно солиден и сплотен и единствената необходимост е да се допълни с административен директор.

Тя благодари на Община Пловдив и екипа на отдел „Култура” за подкрепата – и финансова, и логистична.

„Те са причината в Пловдив всички да работим заедно – и с Операта, и с Кукления театър, и с ансамбъл „Тракия”, и с други. Ето сега предстои премиерата на наш съвместен проект с Операта, който се казва „Утре след днес” и е на режисьора Раду Поликтару.  Ще продължим да си партнираме с Общината и за церемонията на наградите „Пловдив”, които ние с удоволствие посрещаме”, каза още Сюзанна Арутюнян-Василевска.