„Майстори“ от Рачо Стоянов отново влиза в Пловдивския театър

  • от PlovdivTime
  • 10:01, 20.01.2021

Един от образците на българската драматургия, пиесата „Майстори“ от Рачо Стоянов, почитателите на Мелпомена в града под тепетата ще видят на 28 януари от 19 часа в Голямата зала на театъра. След възторжената премиера на 11 и 12 януари, пловдивският театър обяви и следващите дати на представлението, което обещава да е хит на сезона.

Пиесата „Майстори“ превръща историята за двамата дърворезбари Найден и Живко и тяхното съперничество за сърцето на Милкана в драма с антични размери. Красотата като вдъхновение и красотата като жертва е възелът на конфликта в тази класическа творба на Рачо Стоянов. За да се изправи зрителят пред вечния български въпрос – непременно кръвта ли е спойката на българския градеж; задължително ли е иконостасът на мъжа и твореца да е вдигнат върху женските сълзи и болка.

Пиесата е сред образците на българската драматургия, съчетава в себе си романтичната памет за Възраждането и съвременните колизии на националния ни характер.

За режисура и сценография  е отговорен  Асен Шопов, костюмите изгортя Цвета Маринова.

Фотограф - Георги Вачев, плакат - Георги Вачев и Явор Димитров.

Приесата е с участието на актьорите : Симеон Алексиев, Русалина Чапликова, Константин Еленков, Мария Сотирова, Явор Бахаров, Мария Генчева, Добрин Досев, Валери Кьорлински, Марин Младенов/ Красимир Василев, Петър Тосков, Стефан Попов, Николай Станчев.

 

фотограф: Георги Вачев