Пловдивският театър вдъхновява с премиера на „Майстори“

  • от Мария Луцова
  • 08:40, 11.01.2021

След продължително отлагане Пловдивският театър кани на премиерата на спектакъла „Майстори” по едноименната творба на Рачо Стоянов на 11 и 12 януари от 19 ч.

В спектакъла влизат актьорите  Мария Сотирова - Милкана, Константин Еленков - Найден, Явор Бахаров – Живко, Симеон Алексиев - Тихо, Русалина Чапликова - Гена,  Мария Генчева – майката на Живко, майсторите от еснафа – Добрин Досев, Валери Кьорленски, Николай Станчев, Стефан Попов, Петър Тосков, Марин Младенов. Цвета Маринова – костюми и сценография.

 

Първите планове бяха премиерата да се състои през септември, но Асен Шопов не успя да работи с актьорите, защото имаше здравословен проблем. Следващата обявена дата бе 20 и 21 ноември, но и Драматичният театър не бе подминат от епидемичния взрив на Ковид-19, завладял България. Наложи се както отлагането на представления, така и отмяната на репетиции. После от Драмата обявиха нови дати - 14 и 15 декември.

В крайна сметка след дългото отлагане днес и на 12 януари трупата ще представи класическата пиеса на Стоянов на своята сцена. Еин от образците на българската драматургия, пиесата „Майстори“, почитателите на Мелпомена в града под тепетата ще видят и на 28 януари.

Пиесата „Майстори“ превръща историята за двамата дърворезбари Найден и Живко и тяхното съперничество за сърцето на Милкана в драма с антични размери. Красотата като вдъхновение и красотата като жертва е възелът на конфликта в тази класическа творба на Рачо Стоянов. За да се изправи зрителят пред вечния български въпрос – непременно кръвта ли е спойката на българския градеж; задължително ли е иконостасът на мъжа и твореца да е вдигнат върху женските сълзи и болка. Пиесата е сред образците на българската драматургия, съчетава в себе си романтичната памет за Възраждането и съвременните колизии на националния ни характер.