Пловдивският театър или тънката копринена нишка на успеха

  • от Мария Луцова
  • 15:20, 25.05.2022

Пловдивската драма записва поредната силна година с трите награди Аскеер, които заслужено спечели снощи на церемония в театър "Българска армия".  Призовете бяха за режисура, сценография и костюмография. Трупата имаше и още две номинации – на Стайко Мурджев за „Укротяване на опърничавата” и за музика на Петя Диманова.

Преди време в коментар бях написала, че след спектакъла "Одисей" (премиера 2019 г.) нищо няма да е същото и че на екипа на театъра му предстои най-трудното – да надгражда и да отправя нови предизвикателства към нейно величество публиката.  Не скрих и притеснението си, че дори да има необходимата енергия да продължи да държи в ръцете си тънката копринена нишка на вдъхновението си, трупата ще бъде изправена пред невъзможности заради външни фактори.  И ако тогава си мислех, че  проблемът ще е по-скоро свързан с финансиране, то животът изненада всички ни с кошмарната пандемия с Ковид-19.

Независимо от това трупата стъпка по стъпка, хванала здраво в ръце копринения конец, продължи напред със „Закуска в Тифани” и „Укротяване на опърничавата”. За да дойде и ефирната и вълнуваща „Коприна” по Алесандро Барико.

Случва се така, че в едни турболентни времена, когато обществото ни е все по-вторачено в битовизмите, Пловдивският театър направи чудо и започна да пълни салона си със сериозни трудни за широка консумация представления. Представления, за които билетите са изкупени месеци напред.

И за всички нас – любителите на театъра, приятелите на Пловдивската драма, остава радостта, че сме свидетели и сме част от емоционалното пътешествие, на което ни води трупата.

Няма да изреждам безбройните награди, но ще изредя заглавията, които театърът ни подари в последните години – „Възвишение”, „Сестри Палавееви”, „Вълци” , Глас”, „Дебелянов и ангелите”, „Одисей”, „Слава”, „Закуска в Тифани”, „Укротяване на опърничавата”, „Коприна”.

Спектакли, които не просто вдъхновиха, но и създадоха едно театрално общество, една вярна армия от почитатели, които не се чудеха, а се редяха на опашки.  И продължават да го правят!

Честити награди на целия екип на Драматичния театър!

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

За юбилея: Магично, вълнуващо, красиво – Пловдивският театър подари приказката „Коприна” на любимата си публикаСъс създаването на този театър ние допринасяме изключително много за една бъдеща обединена България. Да не говорим какво значение има това за нас, защото се разделихме с титлата столичани, само и само да имаме обединена България, каза президентът Пет

Дриймтиймът на Пловдивския театър с най-голямата награда - любовта на публикатаУспешни творчески екипи превърнаха трупата в пример

“Одисей“ или как нестабилното въже е по-сигурно от твърдата земяСпектакълът на Пловдивския театър ще бележи 2019-а, въпросът е какво още можем да очакваме от трупата под тепетата

Пловдивският театър като Арбитър на елегантността„Дебелянов и ангелите” е още една стъпка в последователната политика на Драмата да превръща поезията и прозата в сценична магия