Пловдивският писател Недялко Славов взе повторно наградата на „Хеликон”

  • от PlovdivTime
  • 19:04, 15.12.2016

Романът "Камбаната" от пловдивския писател Недялко Славов спечели наградата „Хеликон” за нова българска художествена проза през 2016 г., съобщи агенция БГНЕС. За първи път в петнайсет годишната история на наградата „Хеликон” един автор получава Орлето в две последователни години. Славов печели престижната награда с петия си роман "Камбаната" (издателство "Хермес"). С предишния си „432 херца” той грабна престижния приз за 2015 г., а „Портрет на поета като млад” бе номиниран през 2014 г.

Брутално откровен и метафоричен в едно и също време, последният роман на Недялко Славов „Камбаната” съдържа в себе си всички актуални теми на съвремието ни - смяната на два режима, деградацията на обществото, опустошаването на българското село, нашествията на подивели роми над самотни изоставени старци, подмяната на вярата с паричните знаци, яловите продажни институции, донкихотовските опити на отделния човек да защити обществото, което дори не го приема.

На този фон се развива и вторият пласт, който извежда конкретните истории от новинарските заглавия в литература от висок клас - тук вече са животът и смъртта, вината и любовта, камбаната като символ на съвестта. Злото е магически коварно, то е силно и безпощадно, защото авторът го вижда дори в бялото - "В бялото са сенките на Мематите".

Доброто е саможертва, кървава и обречена. "Камбаната" на Недялко Славов е откровение за днешния ден, от което човек дълго не може да се съвземе. На церемонията бяха дадени и две почетни дипломи – на Народния театър „Иван Вазов” и на Драматичен театър-Пловдив за постановките „Гео”, режисьор Иван Добчев по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ” и „Сестри Палавееви” с режисьор Елена Панайотова по едноименния роман на Алек Попов.

Дипломите се получават за постоянността в популяризирането на българската литература, за творческото усилие пътят на добрата книга да продължи от книжарниците към сцената. Решението наградата "Хеликон" за нова българска художествена проза 2016 да бъде връчена на Недялко Славов е взето от жури в състав Димитър Шумналиев (председател), Албена Стамболова, Катя Атанасова, професор Анри Кулев и Юри Лазаров.