Пловдивският Паганини предизвиква Орфей на Античния театър

  • от PlovdivTime
  • 09:50, 10.04.2017

„Българският Паганини“ - виртуозният цигулар Марио Хосен, ще изнесе уникален концерт на 10 юни в Античния театър в Пловдив. На древната сцена международен звезден състав ще представи една митична модерна приказка, вдъхновена от Орфей. С този забележителен спектакъл ще бъде открит оперният фестивал на открито Opera Open 2017. 

Роденият под тепетата Марио Хосен дебютира като солист на оркестър още на 8-годишна възраст с Пловдивската филхармония. Работата му с изтъкнати изпълнители и музикални педагози като Михаел Фришеншлагер и Жерар Пуле бележи важен отпечатък върху кариерата му. Нашумява с изпълненията на шестте концерта и 24-те капричии на Паганини и цигулковите сонати на Бетовен.

Солист с международна репутация, Хосен свири с редица оркестри, сред които: Английски камерен оркестър, Брукнер Оркестър Линц, Кралска Филхармония, Симфоничен оркестър „Чайковски” на Московското радио, Оркестър на Миланската Скала, Симфоничeн оркестър на БНР, Мексикански държавен симфоничен оркестър, Софийската филхармония и много др.

На 10 юни знаменитият цигулар ще свири на Античния театър заедно с Арена ди Верона квартет, Мишел Деньов (кристален орган) и една от младите надежди на Ла Скала -мецосопраното Никол Брандолино. Изпълнителите  от световна класа ще ни преведат по музикалните следи на легендата за Орфей в богата селекция произведения като класическите опери: „Орфей“ на Монтеверди, „Орфей и Евридика“ на Глук, „Oрфей в подземното царство“ на Офенбах, „Орфически танци“ на Арнаудов и др.

С безценното участие на оркестъра, хора и балета на държавната опера на гр. Пловдив, под диригентството на Жан Ферандис спектакълът ще е още по-впечатляващ с прилагането на новаторска мултимедия и драматургия.

Античният театър безспорно е най-подходящото място за амбициозния проект – адаптиран за съвременно изкуство и едновременно с това носещ духа на античните времена, той посреща световните и родни артисти за „Орфей и Паганини” като част от програмата на Пловдив за европейска столица на културата 2019 г.