Пловдивският художник Христо Николов празнува юбилей с изложба

  • от PlovdivTime
  • 08:40, 05.01.2021

„Импровизации и импресии“ е нарекъл най-новата си самостоятелна изложба пловдивският художник Христо Николов, който през ноември 2020 г. навърши златните 75 години. Той ще представи ретроспекция на творческия си път на първия етаж в галерия „Капана“ от 5 до 24 януари. Подбраните от него картини илюстрират артистичното му развитие за близо половин век, отдаден на живописта. 

Заради мерките срещу коронавируса няма да има официално откриване. На 5 януари художникът ще приема поздравления от приятели и почитатели между 17 и 19 ч. 

„Тази изложба е сбор от абстрактни и по-малко абстрактни картини, родеещи се с реалното. На пръв поглед реалното и абстрактното са диаметрално противоположни, но те взаимно се допълват. Нали все пак иреалното е претвореното реално? Изкуството, което не съдържа в себе си потенции за бъдещо развитие, е обречено на забвение. Аз започнах творческия си път с фигурални композиции. След това ме завладяха пейзажът и натюрмортът. Те ми дадоха изключителната свобода да решавам цветови и пластически проблеми, които по естествен път ме доведоха до абстрактното. Днес, обогатен от уроците на абстракцията, аз изобразявам натурата с нов, много по-свободен живописен език. Натурата за мен е само повод да изразя чувствата, вълненията и всичко останало, което тя е предизвикала в моето съзнание.  Изкуството, и в частност живописта, се въртят в кръга между реалното, абстрактното и тяхното многообразие. Аз се опитвам с картините си да се вместя в пропастта между двете. Дано съм успял!“, казва художникът. 

Христо Николов e роден на 19.11.1945 г. в пловдивското село Сухозем. През 1973 г. завършва Националната художествена академия в София, специалност „Живопис“ при проф. Ненко Балкански.  След дипломирането си преподава в Художествената гимназия в Казанлък, а от 1976 до 2009 г. обучава поколения художници в НХУ „Цанко Лавренов“ в Пловдив.  Член е на СБХ. От1996 до 1999 г. е председател на ДПХ - Пловдив. 

Работи в областта на абстрактната и асоциативна живопис. Основно изразно средство в неговото творчество е цветът. Голямоформатните му платна въздействат със своите ярки колоритни стойности, колажни ефекти, постигнати с помощта на фактурата и смелия рисунък. Авторът представя една съвременна живопис - колкото свързана с европейските тенденции, толкова и национална по своя характер. 

Има над 17 самостоятелни изложби и участва в повече от 30 колективни – както у нас, така и в Русия, Полша, Германия, Великобритания и др.  Взел е участие в 16 международни симпозиума в България, Полша и Република Северна Македония.