Пловдивски ученици спечелиха национално астрономическо състезание

  • от PlovdivTime
  • 18:51, 02.05.2017

Проектът на стипендиантите на Общество „Nota Bene” Димитър Фердинандов и Анна Велкова - „New Hope - A Sail To Trappist-1”, спечели първо място на националния етап на Европейското астрономическо състезание за младежи „Odysseus II”. Деветокласниците от Английската гимназия в Пловдив надвиха изключително силната конкуренция на водещи астрономически школи и училища в България.

В качеството си на национален първенец, отборът на Езиковата гимназия  „Пловдив” ще представи България на регионалните полуфинали в Дания през този месец по пътя към същинските финали в Париж. „Огромни благодарности на госпожа Кацарова – тяхната учителка по физика в гимназията и на менторите им Мирослав Атанасов и Камен Козарев, за подкрепата и ценните напътствия! Още веднъж поздравления, деца! Успех в следващите етапи!”, написа майката на Димитър – Надежда Фердинандова във Фейсбук.

„Участвахме в астрономическото състезание с 28-минутно видео, в което разказвахме за т.н. Solar Sail или "Плаване" върху светлина. Това е една не просто теоретична, но и тествана възможност за междузвездни пътувания. JAXA (Японската космическа агенция) изпрати малък кораб, с който изпробва тази възможност през 2010 г.”, обясни деветокласникът пред „Plovdiv Time”. Огромна помощ на Димитър и Анна по проекта са оказали възпитаникът на Харвардския университет Камен Козарев и ученият Мирослав Атанасов от ЦЕРН.