Пловдивски сценограф с Аскеер показва живописните си платна във “Възраждане“

  • от PlovdivTime
  • 10:56, 27.10.2023

Изложба живопис „С приятели по пътя“ на Нейко Нейков ще бъде открита на 31 октомври от 18 ч. в галерия „Възраждане”.  Експозицията е по повод 80-годишния юбилей на известния ни сценограф.

„Изложбата на Нейко Нейков е юбилейна.  Той е известен сценограф, но и художник.     Картините от експозицията са сюжетни. Там е закодирано миналото и настоящето на художника. Там са неговите приятели, неговите спомени. В случая, живописта помага за цветовете на паметта, за по-ярка случваемост в картините. Там са кодовете на един достоен човек и артист”, казва галеристът Красимира Алексиева.

Нейков е роден на 27 октомври 1943 в Пловдив.  Завършва „Сценография” в НХА. В периода 1971– 2007 г. е художник-сценограф, осъществил постановки  в почти всички театри на България  - театрите в Сливен, Русе, Силистра, Кърджали, Пловдив, Централен куклен театър, Сатиричен театър - София. Работил е в творчески тандеми с най-големите български театрални режисьори - Слави Шкаров, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Любомир Дековски, Николай Ламбрев, Стоян Камбарев, Бина Харалампиева, Ивайло Христов, Димитър Стоянов - Нов, Гриша Островски, Кръстьо Мирски, Анастас Михайлов, Димитрина Гюрова и много други, - както и с режисьори от други страни, сред които Бранко Плеша.

Автор на повече от 150 сценографски решения на произведения от българската, руската и европейската драматургия.

Има множество самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Носител на награди за сценография, сред които  „Аскеер” за „Балканите четат Радичков” на режисьора проф. Крикор Азарян.

Изложбата продължава до 20 ноември.