Пловдивски музикант е номиниран за латино Грами

  • от Мария Луцова
  • 20:37, 29.09.2021

Диригентът в Пловдивската опера Константин Добройков е част от музикален проект, номиниран за престижните награди латино Грами. Те се връчват всяка година и отличават най-успешните изпълнители от Латинска и Южна Америка.

Номинацията на пловдивчанина и колегите му е в категория „Класическа музика” и подкатегория „Най-добър класически албум” за „Три кончертанто истории” на композитора Хектор Инфансон. Албумът представлява три отделни концерта за солист и оркестър. Солисти в трите музикални творби са съответно пианист (Хектор Инфансон), цигулка (Уилиям Харви) и вибрафон (Рикардо Галярдо).

„Записът на „Три кончертанто истории” беше направен в рамките на 4 дни през 2019 г. в Студио 1 на БНР със Симфоничния оркестър на радиото и под мое диригентство. Тонрежисьор е Марко Стречони, продуцент – Слав Славчев”, разказа за PlovdivTime Константин Добройков.

Тримата не за първи път работят като екип в изключително успешни проекти както в чисто музикални проекти на съвременни композитори, така и в записите на музика към филми, сериали, трейлъри. Сред филмовите им проекти са „Queen Marie of Romania”, „Breaking Surface”, „The Kissing Booth 2”,  „The Kissing Booth 3”, както и японска анимация. Така че не е изненада, ако любителите на платформата Нетфликс прочетат във финалните надписи името и на пловдивчанина.

А признанието с номинацията за Грами, Добройков коментира: „Това беше неочаквано! Почитан, благодарен и щастлив, поздравления, Хектор”.

Церемонията по обявяването на победителите ще бъде на 18 ноември в MGM Grand Garden Arena в Лас Вегас.