Пловдивски художник представя България с изложба в Съвета на Европа в Страсбург

  • от PlovdivTime
  • 09:59, 04.02.2023

Илия Йончев ще представи с изложба България в Съвета на Европа във френския град Страсбург. Престижното гостуване на пловдивския живописец стана възможно, след като три комисии го избраха измежду 400 художници от Стария континент.

"Минаваш през тези три комисии и ако те одобрят, ти дават дата. Всъщност тази изложба трябваше да бъде реализирана още преди 3 години, но пандемията стана причина да бъде отлагана на няколко пъти. Явно обаче картините ми са били харесани, защото при всичките отлагания от Страсбург настояваха да не се отказвам, а да бъда търпелив и да изчакам", разказва Илия Йончев.


" Дългият път към собствения мираж" 35х50
Експозицията е с провокиращо заглавие - "Интересни времена". Ще бъде открита на 6 февруари в едно от най-хубавите и комуникативни пространства в сградата на Съвета на Европа, откъдето минават всички, и ще продължи близо месец. Художникът е подбрал 15 стари свои работи от колекцията на Калин Ганчев и девет нови творби.

"Заглавието на изложбата е отправка към едно мое представяне в Градската художествена галерия преди 7-8 години. Тогава изложбата предизвика сериозно внимание на публиката. Тя също се казваше "Интересни времена", сякаш съм усещал какво предстои с пандемията и затварянето ни. То обобщава темите, които ме вълнуват в картините", казва пловдивчанинът.


" Отнасяне" 50х70
Илия Йончев е едно от най-интересните лица на съвременната живопис. Роден е в Пловдивн през 1970 г. Израстнал сред изкуство, авторът е четиринадесетият художник в семейството, а иначе в целия род - 25. Ценителите с интерес очакват изложбите му, защото Илия не е от художниците, които показват изкуството си често. Прави го, само когато има какво да каже с изкуството си. Освен с кавалетна живопис, авторът е известен и като иконописец, одухотворил с изкуството си редица православни църкви в Пловдив и региона. Признава, че най-много заряд за работа получава от природата, където е зелено, тихо и свободно. Затова и мечтае да загърби големия град, да го смени с градина и пространство.