Пловдивски художник покори престижния Salon d'Automne в Париж

  • от Мария Луцова
  • 10:50, 24.10.2020

Пловдивчанинът Илиян Колев за втора поредна година участва в Есенния салон на изкуствата  в Париж. Той бе избран от престижно жури заедно с 890 художници от цял свят. По традиция мащабният форум се провежда на емблематичната улица Шанз-е-Лизе във френската столица и събира десетки хиляди посетители. 

Картината, с която Колев се представя тази година, е  „Конструкция 7” с размери 130/97, изпълнена в техника "акрил върху платно".  За съжаление на ценителите, тазгодишното издание на фестивала ще се проведе в онлайн вариант, заради усложнената обстановка с пандемията от коронавирус. 

Творбите на всички номинирани художници – участници в Salon d’Automne, ще бъдат събрани в каталог,  който ще остане в историята на френското изкуство, защото копие от него ще се съхранява в Националната библиотека. 

Идеята за Есенния салон в Париж се ражда през 1903 г. в едно мазе на Пти пале, иницативата е на група приятели около белгийския архитект Франц Журден, сред които са Пол Сезан, Жорж Руо, Матис. Те решават да организират самостоятелна изложба, за да популяризират авангарда и иновативните идеи на своето време. Предоставяйки концепцията за мултидисциплинарно равенство в изкуствата. 

С напредването на изданията  публиката се наслаждава на творбите на изключителни артисти като Сезан, Пикасо, Дали, Камий Клодел, Огюст Роден, Антоан Бурдел, Аристид Майол. Представени са и много други изкуства – там звучи музиката на Дебюси, Равел,  поезията на Аполинер и Арагон. 

Благодарение на пет поколения художници, верни на етиката на основателите и доброволно са служили в организационните комитети, Salon d'Automne продължава да е един от признатите форума в световен мащаб. От 1920 г. есенният фестивал се реализира с подкрепата на френското Министерство на културата и комуникациите.

През годините с почетни изяви в рамките на салона са участвали изключителни български творци като Никола Манев, Светлин Русев и Любен Диманов. 

Илиян Колев не за първи път се впуска в творческо общуване с Париж. През 2016 г. той бе избран да работи върху арт проект в Cité des Arts във френската столица. Колев е възпитаник на Гимназията за изящни изкуства в София, после и на Националната художествена академия. От 1995 г. художникът излага в Австрия, България, САЩ, Италия, Германия, Франция.