Пловдивски филм взе приз в Дания, сред номинираните е за Европейските филмови награди

  • от PlovdivTime
  • 19:29, 02.09.2020

Голямата награда на престижния международен фестивал за късометражно кино в Одензе, Дания спечели българският филм „Нина“ на режисьора Христо Симеонов. Това се случи преди броени дни в съревнование с над 70 късометражни филма от цял свят. Печелейки голямата награда, „Нина“ става и официален представител на фестивала в листата за номинации за Европейските филмови награди, които са европейският еквивалент на наградите Оскар.Фестивалът в Одензе е един от фестивалите, одобрени за квалифициращи и за номинация от Академията за филмови изкуства и науки, организираща наградите Оскар.

Това е поредна голяма награда за филма, който бе сниман като част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата“. Той вече е носител на двете най-престижни награди за късометражно кино в България – наградата „Златна Роза“ от фестивала на българското игрално кино и наградата за най-добър късометражен филм от Международния София Филм Фест. Филмът получи още специален диплом и от най-значимите европейски фестивали - този в Краков, Полша и първата награда на фестивала „Двата бряга“ вКазимерц Долни – Яновйец. Има и редица селекции на големи международни фестивали като тези в Палм Спринг, САЩ; Хуеска, Испания; Гренобъл, Франция и много други.

„Нина“ е част от филма-омнибус „Седем“ - съставен от седем късометражни филма на едни от най-талантливите млади български автори - Петър Вълчанов и Кристина Грозева („Урок”, „Слава”, „Бащата“), Николай Тодоров („Преди да заспя”), Павел Веснаков („Зевс”), Ралица Петрова (“Безбог”), Димитър Кутманов („Ecce homo”), Любомир Младенов („Ловен парк”, „Кораб в стая”), Христо Симеонов („Синът”). „Седем“ е част от проекта „Кинопловдив“, включен в артистичната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“. Филмите от проекта продължават успешно живота си и след края на 2019 година, участвайки на редица международни фестивали. Следващото място, където ще могат да бъдат видени, е международният фестивал за късометражно кино „В двореца“, който ще се проведе във град Варна между 15 и 22 септември.