Пловдивската цигуларка, покорила „Метрополитън Опера“, изнася концерт под тепетата

  • от PlovdivTime
  • 15:53, 06.04.2017

Елмира Дърварова

Двама пловдивски музиканти, завоювали световна слава, ще изнесат концерти на т на предстоящия през юни 53-и Международен фестивал на камерната музика, който ще се проведе през юни под тепетата. На 14 юни живеещата в САЩ брилянтна цигуларка - първата и единствена досега жена-концертмайстор в историята на „Метрополитън Опера“ – Ню Йорк Eлмира Дърварова ще зарадва пловдивските меломани с програмата си „От Бах до блуса”.

Лауреатът на повече от петнайсет национални и международни клавирни конкурса Евгени Генчев, който продължава обучението си в Лондон без да спира да концертира, ще има рецитал на 15 юни в Етнографския музей на родния си Пловдив.

Осем концерта ще презаредят 53-я форума за класическа музика. По традиция фестивалът ще се проведе от 10 до 20 юни в Етнографският музей.

Клавирно дуо Дора и Анастас Славчеви ще фестивала на 10 юни от 20 часа в Етнографския музей. С този концерт се отбелязва 40-годишната концертна дейност на изтъкнатите пианисти като клавирно дуо, прославило себе си и България по света. Пловдивчани ще чуят произведения на Шуберт, Дворжак и Александър Йосифов. Дора и Анастас Славчеви ще изпълнят и специално написани за юбилея им творби от Ф. Павлов, Ат. Атанасов, Й. Гошев.

Този концерт е под патронажа на акад. д-р Димитър Димитров – ректор на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив, спонсор на Фестивала. Вторият ден на Фестивала – 11 юни, е отреден на Смесен камерен хор „Кантори Матерани“ – Италия, с диригент Алесандра Барбаро. Концертът на формацията от град Матера – Европейска столица на културата през 2019 г., е музикален поздрав към Пловдив – Европейска столица на културата’ 2019. 

Два концерта на камерни ансамбли цигулка и пиано са включени в програмата на 53-ия МФКМ. Първият е на 12 юни, когато в 20 часа на подиума в Етнографския музей ще застанат цигуларят Евгений Шевкенов – Австрия, и пианистът от Украйна Дмитри Клименко. Ще прозвучат творби на В. А. Моцарт, Л. ван Бетховен, Фр. Шуберт, Ц. Франк, Й. Брамс.

Почетният консул на Украйна в Пловдив инж. Димитър Георгиев, спонсор на Фестивала, патронира този концерт. Второто дуо цигулка и пиано е от Швейцария и на 16 юни гостува под тепетата със съдействието на Международната асоциация на Лайънс клубовете – Мулти Дистрикт 102 Швейцария – Лихтенщайн. Антони Фурние – цигулка, и Жансен Ризер – пиано, са включили в програмата си произведения на Фр. Шуберт, П. И. Чайковски, Р. Вагнер, Б. Барток, А. Скоумал. На 25-ия Лайънс Европейски музикален конкурс „Томас Кути” в София през миналата година цигуларят Антони Фурние печели първа награда, а също и специалната награда от Международния фестивал на камерната музика – Пловдив.

На 17 юни – на същото място и в същия начален час – ще се представи Клавирно трио, Турция, в състав: Бирсен Улуджан – пиано, Йозджан Улуджан – цигулка, и Озан Тунджа – виолончело. Концертът, включващ творби на Фр. Шуберт, М. Равел, е част от афиша на 53-ия МФКМ със съдействието на Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

Фестивалът се закрива на 20 юни от 20 часа в Етнографския музей с програмата „Класика и джаз“. Ще я представи Духов квинтет „Солид брас" от НМА „Проф. Панчо Владигеров” – София. Студентите Алекс Витков – тромпет, Мартин Бодуров – тромпет, Теодор Димитров – валдхорна, Велислав Стоянов – тромбон и Георги Илиев – туба, с преподавател доц. д-р Атанас Карафезлиев, ще свирят Й. С. Бах, В. А. Моцарт, В. Евалд, Кл. П. Брухман, Вл. Джамбазов и популярни джазови пиеси.