Пловдивската поетеса Елена Диварова кани на представяне на последната си книга

  • от PlovdivTime
  • 11:24, 26.09.2020

Поетесата Елена Диварова ще се срещне с публиката, за да представи по един невероятен начин своето творчество, заедно с последната си книга "Близки разстояния" на 30 септември от 18 часа в градинката на НЧ „Иван Вазов–1904“ в Стария град. Събитието е част от програмата на "Пловдив чете".

Новата стихосбирка на Диварова гравитира между мотивите за рода и земята, за смисъла на живота и ерзац живеенето в социални мрежи, криворазбрани патриотизми, селфи културата... Редактори на книгата са художникът Матей Матеев и акад. Благовеста Касабова.

Елена Диварова е родена през 1963 г. в Брестовица, Пловдивска област. Завършва специалност Българска филология в ПУ „Паисий Хилендарски”. Издадени книги: „Луда капка дъжд” (стихотворения, 1991), „Да погледнеш към себе си. Литературна анкета със Стефан Памуков” (1999) , „Влакове” (стихотворения, 2010), „Изкачване с глухарче” (стихотворения, 2014). Публикува очерци, репортажи, поезия и литературна критика в регионални и национални издания, сред които в. „Труд”, в. „Стандарт”, в. „Марица”, сп. „Пламък”, в. „Български писател”, в. “Словото днес”, в. “Учителско дело”, “Литературен вестник”, сп. „Тракия” (Пловдив), алманах „Културна палитра” (Перник), алманах „Света гора”(Велико Търново), в. „Литература и общество” (Варна). Очерци и репортажи в изданията на арменската общност в България - „Хайер”, „Парекордзагани цайн”, „Вахан”. Превежда творби на съвременни руски поети. Нейни творби са поместени в сборници с поезия в Германия, Русия и Сърбия. Член е на СБП, на Съюза на научните работници в България, на СБЖ и на Дружеството на пловдивските писатели.