Пловдивската опера празнува 70-годишнина с гала концерт

  • от Мария Луцова
  • 11:31, 10.11.2023

Държавна опера-Пловдив ще постави официално началото на честванията, с които се отбелязват 70 години от създаването ѝ, с гала концерт на 15 ноември в Дома на културата "Борис Христов". На същата дата през 1953 година се е състоял първият оперен спектакъл в Пловдив – "Продадена невеста" от Бедржих Сметана. Операта ще сподели своята музика, своето уважение към първите и оптимизма за смисъла и бъдещето на оперното изкуство с поредица от изяви на всички артистични звена - солисти, оркестър, хор и балет от 14 до 17 ноември. Празничните проекти, свързани с кръглата годишнина, ще продължат през целия творчески сезон с кулминация през месец май 2024 г.

Гала концертът на 15 ноември е със специалното участие на артистите със забележителна кариера, свързани с историята на Операта и града в различни периоди - Александрина Пендачанска, Мариана Пенчева, Кирил Манолов и Иван Момиров, както и три поколения настоящи солисти на театъра - Таня Иванова, Елена Чавдарова – Иса, Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Мария Анастасова, Александър Носиков, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Марк Фаулър, Момчил Караиванов, Михаил Пулиев, Свилен Николов. На диригентския пулт ще застанат Диан Чобанов, Лучано Ди Мартино и Григор Паликаров.

Първата част на концерта е посветена на българското изкуство с произведения от композиторите П. Хаджиев, Л. Пипков, Д. Ненов и В. Стоянов, а във втората част са включени арии, дуети и ансамбли из опери на Б. Сметана, Дж. Верди, Дж. Пучини и А. Понкиели. Концертът е с участието на Оркестъра и Хора на Операта и на него са поканени над 200 артисти и служители, посветили значителна част от живота си на оперния театър в Пловдив. Сред гостите ще са и артисти, работили в Операта от самото ѝ създаване.

На 14 ноември солистите на Оркестъра на Опера Пловдив канят на концерт "Малка нощна музика" с диригент Диан Чобанов и с участието на сопраните Вера Гиргинова и Евгения Ралчева. В програмата ще звучат пиеси от Моцарт, Хендел, Вивалди, Глук, Бокерини, Делиб, Щраус, Бах и др. Своите спомени за работата си в Пловдив ще сподели примата Красимира Стоянова с видео включване от Виена.

Хорът на Опера Пловдив под диригентството на Драгомир Йосифов ще изпълни едно от най-съкровените творения на православната музика – "Всенощно бдение“ от Рахманинов на 16-ти ноември в Митрополитски храм "СВ. ВМЧЦА МАРИНА“ от 18 часа. Пиесата, запазила ореола си на тайнственост и проникновеност, е изключително рядко изпълнявана заради своята техническа трудност. С концерта Опера Пловдив и Пловдивска Митрополия отправят послание за силата на Изкуството и Духовността. Концертът е с вход свободен.

В празничната програма Балетът на Опера Пловдив ще представи своя премиерен спектакъл за цялото семейство "Лешникотрошачката“ от Чайковски на 17-ти ноември с Оркестъра на Опера Пловдив.

Приемствеността ще бъде фокус на камерния концерт "Поглед в бъдещето" на лауреати от конкурси - възпитаници на Национално училище за музикално и танцово изкуство "Добрин Петков"- Пловдив на 16 ноември от 19 часа в Дом на културата. Мост между минало и настояще ще бъде Срещата на поколенията - кръгла маса "Историята и наследството на Държавна опера-Пловдив с модератор Андрей Андреев, изкуствовед и бивш директор на Операта, на 17 ноември от 14 часа в Голяма конферентна зала в Дом на културата.

В празничната седмица във фоайето на Дом на културата "Борис Христов" ще бъде представена изложба, съдържаща експонати от архива, афиши и други материали от историята на Операта. Времева линия от входа до зрителната зала ще отбелязва значими събития и постижения на Операта от създаването й до днес.

70-годишнината ще отбележат и редица културни обекти на град Пловдив - Голяма Базилика, Малка Базилика, Римски стадион, Балабанова къща, Галерия 2019, Галерия Капана, Природонаучен музей, Археологически музей, Исторически музей, Етнографски музей и Народна библиотека "Иван Вазов".

В тях в определени часове ще звучат музикални изпълнения от архивния фонд на Операта, а тя ще бъде артистично обозначена чрез визуални материали със слогана "Операта е Тук“ в продължение на един месец. Инициативата се осъществява с любезното съдействие на отдел "Култура" на община Пловдив и ОП "Старинен Пловдив".

След началото на честванията през ноември, празничните събития ще продължат през декември с премиера на операта "Бохеми", с която Операта дава път на млади изпълнители в началото на творческата си кариера след проведен международен конкурс, на който се явиха над 50 артисти от цял свят. През 2024 година акценти ще са Празничен концерт на открито и концептуална фотографска изложба, както и гостувания на международни артисти в спектаклите на Opera Open 2024.