Пловдивската опера посвещава виртуозен концерт на Давид Сасоли

  • от PlovdivTime
  • 15:39, 19.01.2022

Пловдивската опера ще посвети рецитала на талантливия млад пианист Емануил Иванов в памет на Давид Сасоли. Концертът е на 20 януари от 19 часа в дома на културата “Борис Христов”. талантливите солисти на Пловдивската опера.

Поводът е една вълнуваща среща на представители на музикалната институция под тепетата и парламентариста. За нея разказва Христо Краевски, постоянен представител на Народното събрание към Европейския парламент в периода 2015 – 2019 г. Той е инициатор на гостуването на пловдивските солисти в Eвропарламента:

„За покойния председател на Европейския парламент Давид Сасоли бяха казани красиви думи. С подчертано лично и човешко отношение. Усмихнат и добър човек. Чаровен джентълмен с отлични обноски. Изключително любезен, рицар на дълга и лидер, който винаги застава на страната на хуманизма и на уязвимите. Човек, който знае как да се бори за това, в което вярва.

Една страна от неговата личност остана, струва ми се, недостатъчно разкрита - страстта на вечно усмихнатия италианец към класическата музика. А едно българско събитие през 2019-а в Брюксел, една мимолетна, но трогателна среща на Давид Сасоли с виртуозите на Пловдивската опера свидетелства за това. И за една негова невъзможна вече мечта да посети Пловдив и да се срещне отново с талантливите пловдивски солисти.

През 2019-а България отбеляза две знакови събития – 140 години от приемането на първата Българска конституция и „Пловдив–европейска столица на културата“. Избирането на Давид Сасоли през същата година за председател на Европейския парламент съвпадна с разгара на подготовката тези две събития да бъдат по достойнство представени пред широка и авторитетна публика в белгийската столица. За честването в Европейския парламент бе подготвена тематична експозиция, посветена на бащите учредители и на Търновската конституция. А специални гости на церемонията бяха солисти на Пловдивската опера, водени от нейния директор - д-р Нина Найденова, и от артистичния директор на културната институция - италианеца Лучано ди Мартино. За представителното събитие бе запазена престижна изложбена зала в сградата „Алтиеро спинели“ на Европарламента. В Брюксел пристигна парламентарна делегация, водена от председателя на българския парламент. Поканени бяха евродепутати, ръководители на институции, дипломати, приятели на България, почитатели на българската култура и ценители на българското певческо и музикално майсторство.

Давид Сасоли прие на драго сърце българската покана да бъде почетен гост на честването. И това бе първото културно събитие, което той откри в качеството си на новоизбран председател на Европейския парламент. Когато пристигна в залата, веднага бе заобиколен от журналисти и от официални лица. Първият въпрос на Сасоли обаче беше: „Къде са артистите?“

В словото си пред многобройните участници и гости на церемонията той отправи посланието, че изложбата „140 години български парламентаризъм“ ни приобщава към великия дух на свободата и че е изключително щастлив да открие експозиция, посветена на създаването на една европейска конституция. Дължим много на бащите основатели на България, както и на всички онези, които са дали импулс за развитието на демократичните ни държави. „Страданията, през които е преминал българският народ, заяви председателят на Европейския парламент, постоянно трябва да ни напомнят, че не бива да прекрачваме определени граници, излагайки на риск правовата държава и основните свободи“.

Участието на Давид Сасоли в честването бе договорено да бъде не повече 20 минути. Още при първото изпълнение на родните оперни гласове бе ясно, че той ще наруши протокола. И наистина Сасоли прекара повече от час, наслаждавайки се на виртуозите на Пловдивската опера. Не спираше да се усмихва и да аплодира бляскавите им изпълнения. Пожела да разговоря с всеки от тях поотделно. С Нина Найденова – за неизчерпаемата и енергия да популяризира българското музикално наследство. Със своя сънародник, артистичния директор на Пловдивската опера Лучано ди Мартино – за това как се чувства един италианец в страна като България, която е Родина на велики оперни артисти.

В края на церемонията Давид Сасоли сподели, че при първа възможност ще посети България и непременно ще бъде гост на Пловдив и на талантливите пловдивски оперни артисти.Тази среща не се осъществи. Остана една усмивка. И респектът на европейския лидер към България. И очарованието му от българския музикален гений.”