Пловдивската опера обещава вълнуващ нов сезон с премиери и поредица концерти

  • от Мария Луцова
  • 11:10, 02.10.2021

С вълнуващ бутиков концерт Държавна опера-Пловдив представи акцентите от новата си програма за сезон 2021/2022 г.  На Световния ден на музиката артистите създадоха неповторима атмосфера в Епископската базилика, която се превърна в сцена за отминали емоции и бъдещи проекти.

Публиката се наслади на изпълненията на Кирил Пенчев и Гочо Праков, които изпълниха „Сонета за два кларнета” на Пуленк, ария на Розина  от „Севилският бръснар” в изпрълнение на Вера Гиргинова, дует на Светлана Иванова и Марк Фаулър от „Травиата” на Верди, музикално-танцовата миниатюра „Ласка” на Панчо Владигеров в изпъление на музиканта Кирил Пенчев и балерината Фуми Пенчев. Публиката се наслади и на изпълнения на творби на Верди, Лехар, Гуно.

„Държавна опера-Пловдив ще сподели изкуството си в различни пространства, единствената ни цел е да построим мост от предишните към идните проекти”, разказаха домакините на събитието.

В новия сезон публиката ще се радва на „Чичовци” – премиера на едноименната опера на Лазар Николов, посветена на 100-годишнината от рождението на композитора,и после 100-годишнината от кончината на големия народен поет Иван Вазов.

Предстоят премиерите на „Исус Христос Суперзвезда” – суперпроект на екипа на режисьора Веселка Кунчева. Симфоничният сезон също представя вълнуващи преживявания – Лист, Бах, Малер, Шнитке, Байрактаров.

За радост на ценителите музикалната програма ще даде шанс за изява на талантливи млади артисти като Лия Петрова, Емануел Иванов и Дора Делийска.

Фокус на програмата през новия творчески сезон на Операта е и овладяването и споделянето на нови артистични пространства. Изложбените зали, Епископската базилика и публичните пространства ще се превърнат в зона за класическа кузика.

На финала на музикалното събитие директорът на Операта Нина Найденова обеща, че споделената емоция от музиката ще донесе много радост на публиката и още отговори на големите очаквания.