Валентин Щинков показва The journey must continue...“ в Пловдив

  • от PlovdivTime
  • 19:19, 17.08.2020

Пловдивската галерия AVR Atelier Vesselin Roussev представя изложба на художника Валентин Щинков под името „The journey must continue...“. Откриването е на 20 август от 19 ч. в пространството на галерията на ул. Найден Геров 5.

Вижте, какво разказа изкуствоведът д-р Боряна Вълчанова за автора и неговата нова изложба: "Преди около година бях поканена да курирам една твърде различна изложба на художника Валентин Щинков, в пространството на галерия „Интро“ в София. Тогава нейният автор ни представи артистичното си виждане за времето, пространството, физическия и имагинерен свят в една серия, която аз условно нарекох серия от графики. Казвам условно, защото неговата техника е трудна за класификация. Тя съчетава фотографията и възможностите на дигиталните технологии с характерните особености на рисунката – линия, форма, обем, петно. Изчиствайки композиционното поле от определени характеристики, неговите графики бяха почти лишени от образност. Абстрактните форми и цветовите съчетания, с които той изграждаше композиционното поле, не носеха почти никакъв спомен за реалността, макар че бяха инспирирани от дълбокото авторово преживяване на материалния свят. Художникът Валентин Щинков много задълбочено и методично продължи да изследва връзката между формата и цвета, и много последователно, доразви формално-пластичните си търсения. Този артистичен почерк можем да открием като продължение и в настоящата изложба, озаглавена „The journey must continue...“, която представя серия от цветни и монохромни графики.

Изложбата поражда немалко въпроси, между тях е как да дефинираме изложба, която далеч надхвърля представите за графиката. И не само това – тя ни кара да преосмислим техниката, технологията и същността на изразните средства. Творбите импонират с преплитането и противопоставянето на монохромните тонове. Сред тях откриваме и експресивни цветови композиции, които създават у зрителя алюзия и за живопис. Колоритът в произведенията на автора е натоварен не само с естетически, но и със сугестивни качества. Те носят особена вътрешна сила, която ни тласка към нови измерения на символични пространства, форми, цветове, емоции. Всеки импулс възникнал в душата на автора се претворява в нови форми и цветове, които провокират в нас различни душевни състояния. Колоритът, оригиналната мисловност и спонтанната непосредственост в творбите на Валентин ги правят запомнящи се и ни карат да се връщаме отново към тях. В палитрата от дръзновения и самоизненади се крие вълнуващото очарование на крайния резултат и цялостното художествено въздействие. Всяка една от графиките в залата е наситена със сетивност, емоционален живот и енергия. Фигуративната образност е разрушена и е намерила индивидуален и независим пластичен изказ.
Художникът Валентин Щинков е артист в пълния смисъл на думата. Експериментаторският му дух го отвежда на различни етапи на съзидание и това може би се дължи на факта, че той дълги години работи в областта на дизайна и приложната графика. За него изкуството и творческия процес са висша форма на съществуване. Валентин Щинков е не само мой колега, но и добър приятел. За това смело мога да заявя, че той притежава безкомпромисна критичност, а към стиловото безвкусие, имитацията и повторяемостта е непреклонен.

Валентин Щинков винаги е успявал да отсее дребните неща в живота си. Неговият вечно търсещ артистичен дух и дълбока чувствителност ще ни изненадват все повече, разкривайки непознати страни от една творческа вселена с висок художествен хоризонт, стъпил здраво върху големите камъни по своя път."

Валентин Щинков е роден в град Асеновград на 17 септември 1961 г. Учил е в Национално Училище за изящни изкуства “Илия Петров” в София, а след това в Национална художествена академия “Николай Павлович”, специалност „Плакат” в първия курс на проф. Иван Газдов. Основател е на INTRO gallery в София - място за модерно, градско изкуство търсещо колаборация с чуждестранни артисти и организиращо различни събития в сферата на изкуството и културата.