Пловдивската драма укротява опърничавата в цирк с много смях, номера и любов

  • от PlovdivTime
  • 13:28, 10.09.2021

Пловдивският театър ще открие фестивала „Сцена на кръстопът” с най-новото си премиерно представление – „Укротяване на опърничавата”, тази вечер от 19 часа в Голяма зала. Спектакълът е по едноименната творба на Уилям Шекспир.

„Да посегнеш на Шекспир и той посяга на теб. За мен бе удоволствие и предизвикателство, защото той е уж дух земен, но и извънземен – цял един свят. Много са темите в творчеството на Шекспир, които кореспондират с нашето време, а и с миналото и бъдещето. Основният проблем, който тази пиеса разглежда, е битката между половете. Представя го по забавен и хитроумен начин  и всъщност пита – има ли в действителност такава битка? И финалът ни показва, че победител в тази битка е любовта, а конфликтите в нея са породени от страстта. Всичко това сме се постарали да покажем с много усмивка, хумор и цветно”, каза режисьорът на „Укротяване на опърничавата” Стайко Мурджев. Той благодари на трупата и целия екип на театъра за съвместната работа.

Сценограф и автор на костюмите е Петя Боюкова, сценично движение и пластика – СТанислав Генадиев, сценичната реч и Шекспировото слово актьорите са работили със Сава Драгунчев, а по акробатиката и цирковото изкуство – Галина Риом-Ройбек и Михаил Райчев. Специалният танц, който е част от спектакъла, е работен с Глория Тодорова, а изпълненията на ролери – с Илиан Георгиев.

Ролите изпълняват Ивана Папазова, Маргита Гошева, Патриция Пъндева, Елена Кабасакалова, Мариана Йотова, Герасим Георгиев–Геро, Симеон Алексиев, Димитър Банчев, Кръстю Кръстев, Стилиян Стоянов, Алексей Кожухаров, Красимир Василев, Троян Гогов, Венелин Методиев.

„Приех да играя в този спектакъл по няколко причини – основната е трупата, която е като едно семейство. Втората е Уилям Шекспир, чрез чието творчество се потапяш в един друг свят.  А третата е човекът в черно – режисьорът Стайко Мурджев”, каза Герасим Георгиев-Геро.

Той с усмивка призна, че Мурджев е взискателен, на моменти краен, но „такива са режисьорите – те не знаят кога да спрат”.

„Най-хубавото е, че разказваме история, която зрителят ще разбере. Смятам, че този спектакъл „Укротяване на опърничавата” заслужава да открие фестивала „Сцена на кръстопът”, той носи аурата на Стефан Данаилов, неговия бохемски дух”, каза още Геро.

А колежката му Елена Кабасакалова обеща, че публиката ще види един шарен, мащабен спектакъл – истинско зрелище.

„За първи път работя със Стайко Мурджев и с Геро. Целият процес беше предизвикателство, защото вие ще видите немалко циркови номера. Всъщност действието се развива в цирк. Нима в момента нашият живот не е цирк? А там – както е и в реалността, всичко е на живот и смърт. Този спектакъл се роди с екипната ни работа – шантава и зашеметяваща”, каза и опърничавата Катрина – актрисата Маргита Гошева.

Премиерата е тази вечер, но спектакълът ще се играе и занапред като част от афиша на Пловдивския драматичен театър. „Дай боже да има дълъг сценичен живот”, пожела на екипа директорът на Драмата Кръстю Кръстев.