Пловдивската драма кани на двудневно театрално изложение - първото в България

  • от Мария Луцова
  • 10:59, 21.03.2024

Пловдивският драматичен театър полага основите на първото театрално изложение на 15 и 16 юни.То ще има за своя основна кауза да даде възможност на млади творци да представят свои работни проекти пред екипи на професионалните театри в България. Идеята на екипа е от дълго време, но едва сега пристъпват към реализацията на проекта.

"Ние поставяме началото, но ще адмирираме идеята този форум де се отвори и към него да се включат и колеги от другите трупи му", обяви директорът Сюзанна Арутюнян-Василевска.  Събитието ще е ежегодно и в двата дни ще има различни програми - в първия младите творци ще представят проектите си, а това ще даде възможност мениджърите на различни професионални театри да поканят авторите за реализацията им на сцена.

Крайният срок за кандидатстване е 17 май включително. До публичното представяне ще бъдат допуснати до 15 проекта, избрани от специална комисия на Драматичния театър. Вторият ден ще бъде годишна среща на драматичните театри в България и ще засегне актуални теми, свързани със сценичните изкуства у нас.

„Представяме си, че в рамките на първото изложение ще бъдат показани около 15 проекта. Ние се ангажираме да изберем един, който да бъде реализиран през сезон 2024/2025 на наша сцена. Надяваме се и директорите, които ще поканим да се включат, също да открият подходящи проекти.  Намерението ни е този форум да стане ежегоден, а защо не ние да дадем началото и в следващите издания домакини да са колеги от други театри”, казва Сюзанна Арутюнян-Василевска.