„Пловдивска танцова палитра“ събира средства за паметник на проф. Кирил Дженев

  • от PlovdivTime
  • 17:56, 22.09.2020

Фондация "ХЕМ" организира Благотворителен концерт за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев под надслов „Пловдивска танцова палитра" на 23 септември от 20 часа на Античния театър.  На сцената ще си дадат среща професионални и самодейни фолклорни ансамбли и изпълнители от цялата страна – Фолклорен ансамбъл „Дилянка“, Представителен ансамбъл „Седенчица“, ФТА „Иглика“, Фолклорно студио „Пълдин“, Школа за народни танци „Луди млади“, Фолклорен ансамбъл „ХЕМ“, Професионален фолклорен танцов ансамбъл „Тракия“ и др.

Богатата сценография, невероятните песни и хореографии, творческият синхрон между певци, музиканти и танцьори, пищните и разнообразни носии са само част от изненадите, които организаторите са подготвили за пловдивската публика. Чрез концерта ще бъде подпомогнат проектът на Фондация „ХЕМ“ за изграждането на мемориален паметник в гр. Пловдив на един от най-известните и видни български хореографи, радетели на българския фолклор и култура и създател на ансамбъл „Тракия“ - проф. Кирил Дженев.

Изработката на паметника е дело на известния и талантлив скулптор Иван Тотев. Изграждането на паметника представлява една своеобразна кулминация на почитта, уважението и възхищението към великото дело на българина проф. Кирил Дженев, който със своя талант и фолклорни шедьоври е оставил незаличима следа в културната история на България.

Концертът, както и проектът за изграждане на мемориален паметник на проф. Кирил Дженев, се реализират от Фондация „ХЕМ“, представлявана от изпълнителния директор Иван Димитров – артист с изключително богата творческа биография - създател и организатор на първия международен фолклорен фестивал – Пловдив, който се провежда ежегодно на Античен театър – гр. Пловдив; хореограф и продуцент на фолклорно шоу „Който може, го може”, излъчвано по БНТ; създател и ръководител на Фолклорен ансамбъл „ХЕМ” и Танцов театър „ХЕМ“ и много др. Една от идеите на Фондацията като организатор и на участниците в концерта е „Пловдивска танцова палитра“ да се превърне в ежегодна традиция, част от културния календар на гр. Пловдив.

Фолклорът е уникалното богатство на всеки народ и именно той ни връща неусетно към традициите и утвърждава националната ни идентичност. Един отделен свят, който ни говори чрез своята музика, танц, дори чрез цветовете и шарката на народните носии. Той е своеобразно „огледало“ на националната култура и пазител на нейните ценности именно защото идва от народа и е резултат от неговия талант и стремеж за себеизразяване. Танцово-песенният фолклор разкрива по най-атрактивен, динамичен и разнообразен начин богатата палитра на народното творчество, а представен от ансамбли с богат репертоар и история, той е още по-въздействащ и вдъхновяващ.

Билети търсете в Билетен център пред Община Пловдив.