Соня Йончева и Пласидо Доминго с Гала концерт в сърцето на София

  • от PlovdivTime
  • 17:30, 21.01.2021

Гала концертът ще се състои на 31 август точно в 20:00 часа пред катедралния храм „Свети Александър Невски“. Световноизвестната българска оперна прима Соня Йончева ще излезе на сцена заедно с краля на операта Пласидо Доминго.

Те ще изнесат Гала концерт с популярни арии от прочути опери, подбрани специално за българската публика, под съпровода на Софийската филхармония с пловдивския диригент Найден Тодоров. За първи път звезди от такава величина ще пеят в сърцето на София.

„За мен, като българка, е особена чест да пея пред един от символите на нашата столица - катедралата „Свети Александър Невски“. Вълнението да направя това именно  с Пласидо е  изключително и му благодаря за приетата покана“, заяви прочутото сопрано при обявяването на новината.

А нейният партньор Пласидо Доминго днес празнува своя 80 годишен юбилей. Света отбелязва заслугите му към оперното изкуство и проследява неговата богата и продължителна кариера.

Не мога да повярвам на това, което ми се случи. Не съм и мечтал толкова години да имам възможността да споделям с публиката любовта към оперното изкуство, към музиката. Оценявам щедростта на съдбата и съм благодарен за подкрепата на публиката, признанието, което получавам от нея, от моите колеги. В живота си съм имал и щастливи, и трудни моменти, но винаги публиката ми е давала сили да продължа. Да се чувствам необходим“, споделя самият Доминго.

Той споделя, че се чувства радостен, че ще се върне отново в България, няколко години след концерта му в зала Армеец, когато вдигна на крака публиката, изпълнявайки на български език песента „Моя страна, моя България“ от репертоара на Емил Димитров.

Във времената, в които живеем, бих искала този концерт да донесе вдъхновение на моите сънародници и да даде един нов импулс  в българския културен  живот. Бях много щастлива, когато през миналата година пях в Античния театър в  моя роден Пловдив. Била съм на различни сцени, пред различна публика, но усещането да си у дома е несравнимо, сподели Йончева.

За нея Пласидо Доминго казва: “Тя е певица със собствен път и кариерата ѝ не прилича на ничия друга. Соня Йончева притежава нещо повече от красив глас – тя е смела в своите житейски и творчески избори!